Dar atunci când te gândești să investești în aur sau pur și simplu vrei să cumperi o bijuterie, trebuie să vezi câte carate are acesta pentru a-i stabili valoarea. Cu cât aurul are mai multe carate, cu atât prețul va fi mai mare. Pe blogul Jewelry vei găsi toate informațiile despre caratajul aurului.
De-a lungul timpului, aurul i-a fascinat pe oameni, a fost utilizat în diverse scopuri și a fost la baza multor conflicte sau controverse. Iată câteva lucruri interesante despre aur:
1. Aurul este un element foarte rar, pentru că se formează în stele, însă nu în toate, ci doar în cele care au explodat ori s-au format în urma ciocnirilor violente dintre două corpuri cerești, potrivit jurnalului științific PNAS. Aurul a ajuns pe Pământ odată cu meteoriții căzuți acum 200 de milioane de ani.
2. Aurul și cuprul au fost primele metale descoperite de omenire, acum aproximativ 6.000 de ani, din ceea ce se știe până acum. De asemenea, aurul a fost primul metal prelucrat de om. În Bulgaria de astăzi au fost descoperite dovezi în acest sens, artefacte cu o vechime de aproximativ 6.000 de ani.
3. În epoca modernă, prima bucată de aur a fost descoperită în SUA, în statul Carolina de Nord, în anul 1799. Avea nu mai puțin de 8 kg și a fost folosită câțiva ani ca opritor de uşă, până când un bijutier a identificat metalul. Ulterior a fost descoperit aur pe toate continentele.
4. Primele monede din aur au fost fabricate în anul 560 î.Hr., în regatul Lydiei, din vestul Asiei Mici, regiune care astăzi corespunde cu partea asiatică a Turciei.
5. Două treimi din aurul din lume este extras în Africa de Sud. O mare parte din aurul extras – peste 75% – se folosește pentru confecționarea bijuteriilor. Ce mai rămâne se folosește la produse electronice, în stomatologie și alte scopuri medicale.
6. Căștile pentru astronauți erau echipate cu viziere acoperite cu un strat subțire din aur, pentru că acest metal prețios blochează razele ultraviolete dăunătoare provenite de la soare.
7. Cel mai mare cristal de aur din lume are dimensiunea unei mingi de golf și provine din Venezuela. Cristalul de 217,78 de grame valorează aproximativ 1,5 milioane de dolari.
8. În 2021, BNR a transmis că rezerva de aur a României era de 103,6 tone (peste 5 miliarde de euro), ceea ce plasează România pe poziţia a 34-a în clasamentul privind rezervele de aur, clasament care este condus de SUA, cu peste 8.000 de tone.
9. Aurul este un metal comestibil. Studiile au descoperit că nu are efecte negative asupra organismului, ba chiar contribuie la încetinirea îmbătrânirii.
10. Cele mai mari rezerve de aur se află în adâncurile oceanelor, dar exploatarea cu tehnologiile actuale este extrem de dificilă.
Foto: Unsplash
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!