Potrivit medicului oncolog Assoc. Prof. Mehmet Salih İyikesici, pot fi tratate cu o astfel de abordare toate cancerele solide precum cancer plămâni, cancer de sân, cancerul gastric, cancerul colorectal, cancer de pancreas, peritoneal, cancerul de ovare, cancerul de col uterin, cancerul de prostata, colangiocarcinomul și, de asemenea, unele boli maligne hematologice precum limfomul hodgkin și non Hodgkin.
Ce presupune chimioterapia suținută metabolic
Assoc. Prof. Mehmet Salih İyikesici – medic oncolog şi Dr. Abdul Kadir Slocum – medic oncolog au explicat pentru Libertatea cum se procedează în cazul acestui tip de tratament, spre deosebire de cel conventional în care pacienților cu cancer li se administrează chimioterapie.
„Această aplicație nouă are rolul de a exploata slabiciunea metabolică a celulelor canceroase înainte de administrarea medicamentelor chimioterapeutice, pentru a spori efectul lor. Se știe că mutațiile reduc flexibilitatea metabolică a celulelor canceroase, iar acest factor de stres adăugat favorizează un efect mai rapid.
MSCT urmează unui post de 14 ore, începând cu seara precedentă și administrarea de doze farmaceutice de insulină obișnuită înainte de chimioterapie. Astfel, eficacitatea medicamentelor chimioterapeutice creste considerabil prin inducerea hipoglicemiei ușoare, care duce la stres metabolic acut în celulele canceroase și creșterea permeabilității membranei celulelor.
Împreună cu această strategie aplicăm și hipertermia și oxigenoterapia hiperbară, iar în plus recomandăm pacienților să urmeze o dietă ketogenică. Hipertermia (HT) are un efect citotoxic direct, exploatând sensibilitatea la căldură a celulelor canceroase prin creșterea temperaturii țesutului tratat la 42°C sau chiar mai mult.
Hipoxia tumorală crește dependența glicolitică a celulelor canceroase, promovând în același timp rezistența la chimioterapie și radioterapie. Consecințele nefavorabile ale hipoxiei pot fi contracarate prin administrarea de oxigen la presiuni ridicate, rezultând o mai bună oxigenare a țesuturilor. Terapia cu oxigen hiperbaric (HBOT) crește stresul oxidativ în mod specific în celulele tumorale; atunci când este utilizat în combinație cu chimioterapie și radioterapie, crește eficacitatea terapeutică în diferite afecțiuni maligne”, spune medicul oncolog Prof. Mehmet Salih İyikesici
Rolul dietei ketogene, a hipertemiei și oxigenoterapiei hiperbare în tratamentul chimioterapeutic susținut metabiloc
„Este cunoscut faptul că celulele canceroase au un soi de dependență față de glucoză, de aceea e indicată urmarea unei diete care să scadă nivelul de glucoză din sânge. Dieta ketogenică (KD) este bogată în grăsimi și are restricții la carbohidrați, reducând astfel nivelul de glucoză din sânge în timp ce crește nivelul de cetone. Corpii cetonici servesc ca metabolit energetic alternativ la glucoză în celulele normale, dar nu și în celulele canceroase din cauza anomaliilor în numărul, structura și funcția mitocondriilor celulelor canceroase. Recomandăm pacienților noștri să urmeze o dietă ketogenică pentru că poate fi terapeutică pentru orice cancer care a suprareglat utilizarea glucozei pentru energie” povestește Dr. Abdul Kadir Slocum – medic oncolog
În comparație cu chimioterapia clasică, acest tratament nu are niciun risc suplimentar, ci din contră, această abordare este mult mai tolerată de către majoritatea pacienților.
Medicul oncolog povestește despre cazul suprinzător al unei femei de 47 de ani din Ohio, SUA, care avea cancer de sân în stadiu terminal, și care a primit tratamentul cu chimioterapie susținută metabolic (MSCT), dietă ketogenă (KD), hipertermie (HT) și oxigenoterapie hiperbară (HBOT).
„Pacienta a observat pentru prima dată o tumoră la sânul drept la sfârșitul anului 2016, care a fost inițial evaluată și exclusă ca fiind un chist. În regiunea suspectului chist în mai 2017 a fost observată o ulcerație cutanată și prin biopsie a fost diagnosticată cu cancer de sân. Inițial, pacienta a refuzat să primească chimioterapie convențională standard din cauza potențialului său de efecte secundare și toxicitate, dar a căutat tratament medical în august 2018, după progresia extinsă a bolii și deteriorarea sănătății generale. La reevaluare, pacienta a fost considerată neeligibilă pentru tratamentul convențional din cauza bolii ei avansate în stadiu terminal, a stării slabe de performanță și a simptomelor respiratorii avansate. Explorând alte opțiuni, pacienta a fost internată la Centrul Oncologic ChemoThermia, Istanbul, Turcia în noiembrie 2018. La acel moment, pacienta cântărea 38 kg (indice de masă corporală: 18,1 kg/m2) și avea o boală metastatică extinsă cu leziuni la nivelul creierului, plămâni, mediastin, ficat, abdomen și oase care au fost detectate prin RMN cerebral și scanare PET-CT. Pacienta a primit un protocol de tratament de șase luni, compus din MSCT, KD, HT și HBOT, care a eliminat toate leziunile detectabile. Răspunsul terapeutic a fost susținut timp de trei ani cu tratament de întreținere care cuprinde KD, suplimente alimentare și medicamente utilizate în scop diferit de cel iniţial şi pe termen lung. Acest exemplu de pacient prezintă dovezi ale unui răspuns complet și durabil la un protocol de tratament care combină MSCT și o nouă terapie metabolică la o pacientă cu cancer de sân în stadiu terminal. Este important să câștigăm timp la acești pacienți avand în vedere multitudinea de tratamente noi aprobate din ce în ce mai des în tratamentele oncologice.” explică medicul oncolog Prof. Mehmet Salih İyikesici.
Potrivit medicului oncolog, timpul mediu de supraviețuire în cancerul pancreatic în stadiul III-IV este de aproximativ 6 luni, iar timpul mediu de supraviețuire al pacienților lui este de 19,5 luni.
„În mod similar, supraviețuirea în general în cancerul pulmonar în stadiul IV este de aproximativ 6 luni în tratamentul standard de îngrijire, iar timpul de supraviețuire total al pacienților noștri este de 42,9 luni. Deci, pe baza experienței și datelor din articolele noastre publicate, se observă în mod clar că rata de succes a acestor tratamente este mult mai mare în comparație cu tratamentul standard de îngrijire. ” spune Dr. Abdul Kadir Slocum – medic oncolog
Pentru cei care au fost diagnosticați cu un tip de cancer și doresc opinia celor doi medici pot accesa invingecancerul.com și gratuit vor primi o consultație.