Deși cauzele exacte ale acestei activități musculare anormale la nivelul feței nu sunt complet cunoscute, bruxismul este adesea asociat cu anxietatea și cu problemele ce apar din cauza alinierii incorecte a dinților. Este posibil ca stresul și tensiunea să joace un rol semnificativ în declanșarea acestui obicei involuntar, iar alinierea incorectă a dinților să genereze presiuni inegale la nivelul maxilarului, ceea ce agravează bruxismul.

In acest articol vom explora trei motive principale care duc la scrâșnirea dinților noaptea:

Bruxism pe fond de stres si anxietate

Majoritatea persoanelor afectate de bruxismul nocturn spun că se confruntă cu stres și anxietate în viața lor. Ca și cum dinții lor reacționează la tensiunea și neliniștea acumulate pe timpul zilei, iar asta îi determină să își scrâșnească dinții pe timpul nopții. La nivel inconștient, bineînțeles.

Din această cauză, persoanele care suferă de stres cronic și anxietate se pot confrunta cu uzura smalțului și cu dureri la nivelul articulației maxilarului.

Alinierea incorectă a dinților

Un alt motiv important pentru apariția bruxismului nocturn este cel legat de problemele de aliniere dentară și mușcătură. Dacă dinții nu sunt aliniați corect, ori dacă mușcătura nu este uniformă, pot apărea presiuni inegale pe dinți și pe articulațiile maxilarului iar asta duce, în timp, la bruxism.

O soluție eficientă și confortabilă pentru gestionarea bruxismului apărut din cauza alinierii incorecte a dinților este apelarea la un aparat dentar invisalign. Aparatul, pe de-o parte corectează forma și alinierea dinților, prin gutierele speciale, iar pe de cealaltă parte împiedică apariția bruxismului nocturn.

Factori de risc și obiceiuri care agravează bruxismul

Anumite obiceiuri nocive sau factori ce țin de stilul de viață pot contribui, de asemenea, la agravarea bruxismului nocturn, chiar și atunci când este folosit aparatul dentar. Consumul excesiv de cofeină agravează starea de stres și nervozitate, ceea ce poate determina apariția scrâșnitului din dinți. Același lucru este valabil și pentru alcool.

De asemenea, fumatul și mestecatul gumei pot afecta fluxul sanguin către mușchii maxilarului și gâtului, crescând astfel probabilitatea apariției bruxismului.

Bruxismul nocturn poate fi rezultatul unui cumul de factori, de la problemele dentare, la stres și obiceiurile nocive. Din fericire, această afecțiune dentară poate fi gestionată eficient prin purtarea unui aparat dentar special conceput pentru corectarea alinierii dentare și a mușcăturii incorecte, protejând dinții împotriva uzurii excesive.

Urmărește-ne pe Google News