Asigură-te că ușa este corect aliniată
Înainte de instalare, verifică atent golul de zid pentru a te asigura că este drept și are unghiuri de 90° în plan vertical și orizontal. Poți folosi un vinclu și o nivelă pentru măsurători precise. Totodată, este important ca dimensiunile golului de zid să fie puțin mai mari decât cadrul ușii, astfel încât să ai spațiu pentru ajustări fine și pentru aplicarea spumei poliuretanice, care va fixa tocul în poziția corectă. Dacă ușa este montată incorect, la un unghi greșit, pot apărea probleme precum o închidere imperfectă sau uzura prematură a balamalelor.
Pentru a te asigura că ușa rămâne perfect dreaptă pe durata montajului, folosește distanțiere între tocul ușii și zid pe toate laturile. Acestea te vor ajuta să stabilizezi tocul și să îl poziționezi în mod exact. Verifică de mai multe ori cu o nivelă dacă ușa este dreaptă, atât pe verticală, cât și pe orizontală. De asemenea, lasă un spațiu liber de aproximativ 1-1,5 cm între foaia de ușă și podea, pentru a evita frecarea acesteia și pentru a permite o bună circulație a aerului. Respectă acești pași și ușa ta metalică va funcționa corespunzător și îți va oferi siguranța și confortul dorit.
Verifică și întreține feroneria ușii
Feroneria include balamalele, mânerul, broasca și este esențială pentru funcționarea corectă și sigură a ușii metalice. Periodic, este important să verifici aceste elemente pentru a vedea dacă au apărut nereguli. De exemplu, balamalele pot începe să scârțâie său să se slăbească, ceea ce poate cauza o închidere incorectă a ușii. Lubrifierea și strângerea balamalelor cu șurubelnița sunt soluții simple și eficiente pentru a preveni aceste probleme. Dacă broasca începe să funcționeze cu dificultate, verifică dacă șuruburile sunt bine strânse. În cazul în care problema persistă, găsești online broască pentru ușa metalică și din lemn de diverse modele și dimensiuni pentru a se potrivi perfect nevoilor tale.
Pe lângă verificarea funcționalității, întreținerea regulată a feroneriei ajută la prelungirea duratei de viață a ușii. Curăță periodic componentele metalice pentru a îndepărta praful sau murdăria, care se acumulează mai ales în cazul ușilor de exterior expuse intemperiilor. Evită produsele chimice agresive care ar putea deteriora finisajul feroneriei sau pe cel al ușii. Folosește soluții de curățare blânde și o lavetă moale pentru a îndepărta murdăria fără a zgâria suprafețele.
Protejează ușa metalică de excesul de umiditate
Excesul de umiditate poate cauza în timp deteriorarea ușii metalice, ducând la apariția ruginii și a coroziunii pe suprafața acesteia. De aceea, este important să protejezi ușa de expunerea prelungită la apă sau umezeală, mai ales în zonele cu climă umedă sau ploi frecvente. Pentru ușile de exterior, este recomandat să instalezi un sistem de drenaj sau o copertină care să protejeze ușa de expunerea directă la ploaie. De asemenea, evită depozitarea obiectelor sau a plantelor care pot reține umiditatea, aproape de ușă.
Curăță periodic partea inferioară a ușii pentru a îndepărta apa acumulată sau murdăria. Dacă ușa metalică este de intrare în apartament, deci se află pe scara blocului, ferită de condițiile externe, ai grijă când speli cu mopul holul de intrare. Atingerea ușii cu apa îmbibată în mop poate duce pe termen lung la apariția ruginii. Așadar, după ce ai spălat, șterge imediat ușa cu o cârpă uscată pentru a îndepărta eventualele urme de umezeală.
Prin urmare, nu doar procesul de achiziție al ușii este important, când alegi modelul. Instalarea corectă are impact direct asupra modului de funcționare al ușii. Dacă ușa nu este aliniată în etapa de montare, ulterior ușa va avea probleme de închidere. De asemenea, acordă atenție și întreținerii ei periodice. Verifică feroneria, protejează ușa de umiditate și în felul acesta va funcționa corespunzător și își va păstra aspectul timp îndelungat.
Sursă foto: Shutterstock