Blochează cookie-urile de pe siteurile accesate
Majoritatea dintre noi știm deja că fiecare website pe care îl accesăm în căutările noastre de pe internet poate să colecteze o mulțime de informații despre noi. Puse cap la cap, aceste frânturi de date pot crea un profil digital care mai apoi este folosit de companii pentru a ne targeta și a ne vinde diverse produse sau servicii. Una dintre cele mai facile căi de împiedicare, cel puțin parțială, a acestui proces, este blocarea cookie-urilor.
Poți personaliza aceste setări din browser. Desigur, va fi nevoie să-ți introduci parolele mai des, dar navigarea pe internet va fi mult mai sigură!
Mai puține informații pe rețelele sociale
Știm, tentația de a dezvălui cât mai multe detalii este destul de mare pe rețelele sociale, dar acest lucru poate duce în timp la neplăceri. De preferat este să adaugi doar informații relevante pe site-urile de socializare, fără prea multe detalii personale. De exemplu, evită să-ți treci data nașterii în întregime, aceasta fiind foarte folositoare pentru cei care doresc să-ți fure datele.
Chiar dacă te bucuri de o interacțiune online plăcută alături de alt utilizator, nu te grăbi să dezvălui prea multe despre tine. Există destui răuvoitori pe rețelele de socializare care se pot folosi de informațiile tale personale, așadar nu te angaja în relații virtuale care să nu aibă și un fundament real.
Folosește serviciile de geolocație doar atunci când este absolut necesar
Dacă smartphone-ul tău area această opțiune, dar nu o folosești în mod regulat, aceasta nu are de ce să fie instalată pe telefonul tău. O mulțime de aplicații și servicii web folosesc această tehnologie pentru a-ți afla poziția în timp real, fapt care nu-ți este benefic în toate situațiile. Desigur, atunci când folosești o aplicație de ride sharing această funcționalitate va fi de folos, dar acest obicei al geolocației nu trebuie să se transforme într-un automatism.
Ai grijă să reduci amprenta digitală
Prin amprentă digitală ne referim la totalitatea informațiilor care pot fi descoperite online despre o anumită persoană. Pentru a limita datele personale care ajung în mediul online, poți folosi diverse strategii.
De pildă, ai putea începe să folosești diverse servicii de securitate pentru rețelele sociale sau, dacă ești dispus, ai putea renunța la ele cu totul. Anumite conturi mai vechi, pe care nu le-ai mai accesat de ani de zile, încă păstrează datele tale personale. Ștergerea sau dezactivarea lor îți va reduce amprenta digitală fără să te afecteze în mod direct.
Chiar și offline te poți proteja! De exemplu, atunci când arunci declarații bancare, contracte legate de carduri de credit sau orice alt document care conține datele tale personale, ai grijă să le distrugi în totalitate. Puțin probabil ca cineva să-ți caute prin gunoi și să-ți sustragă de acolo datele personale, dar se poate întâmpla.
Informația înseamnă putere, deci asigură-te că doar tu ai access la ea!
Sursa foto: https://unsplash.com