Drept rezultat, anumite afecțiuni sunt destul de răspândite printre aceștia. Mai jos, vom descrie pe scurt câteva dintre aceste probleme și ce ar trebui făcut în fiecare situație.
1. Afecțiunile cardiovasculare
Aceste boli afectează atât bărbații, cât și femeile, numărându-se printre cele mai comune cauze de deces la nivel mondial. Un motiv principal pentru care astfel de afecțiuni își fac apariția este cantitatea crescută de colesterol din sânge. Astfel, apare ateroscleroza (depunerea de colesterol pe vasele de sânge care duce, treptat, la blocarea lor).
Bărbații tind să fie mai predispuși la ateroscleroză decât femeile, iar acest factor, împreună cu stilul de viață necorespunzător, duce la creșterea incidenței afecțiunilor cardiovasculare. În funcție de diagnosticul exact, medicii pot recomanda tratamente medicamentoase, un regim alimentar adecvat și renunțarea la fumat.
2. Afecțiunile sistemului reproducător
Bărbații sunt deseori afectați de probleme grave ale sistemului reproducător, ca de exemplu cancerul testicular și cel de prostată. Acesta din urmă reprezintă principalul tip de cancer care afectează bărbații și cauzează anual un număr ridicat de victime. De aceea, se recomandă periodic o vizită la secția de urologie pentru a depista din timp orice problemă și a urma tratamentul potrivit, medicamentos sau, după caz, chirurgical.
3. Cancerul pulmonar
O altă afecțiune extrem de gravă, care afectează un număr mare de bărbați, este cancerul pulmonar. Acesta se răspândește extrem de rapid și, din păcate, este depistat în stadii avansate, deoarece, la debutul evoluției sale, nu prezintă simptome evidente și nu este vizibil la investigații.
Deși cei care suferă de acest tip de cancer au șanse destul de mici de supraviețuire, se poate administra un tratament. Deoarece principala cauză a acestuia este consumul de tutun, medicii recomandă renunțarea la fumat atât după diagnostic, cât și ca metodă de prevenție.
4. Disfuncțiile erectile
Foarte mulți bărbați au de-a face cu astfel de probleme după vârsta de 40 sau 50 de ani. Deși acestea nu reprezintă boli grave, ele afectează viața sexuală și pot avea un puternic impact emoțional. De asemenea, ele pot marca prezența altor afecțiuni, ca de exemplu ateroscleroza sau problemele de circulație. Tratamentul recomandat poate acționa asupra simptomelor, însă nu asigură vindecarea completă.
5. Diabetul zaharat
Bărbații pot avea de-a face cu creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, fără ca acesta să mai scadă. Această problemă poate deveni foarte gravă dacă nu este ținută sub control, deoarece crește riscul cardiovascular și pot fi afectate și alte organe.
În anumite situații, diabetul poate apărea ca urmare a stilului de viață, așa că se va recomanda un regim alimentar strict pentru a preveni creșterea nivelului de zahăr din sânge. Desigur, medicul va recomanda și un tratament medicamentos și îi va sugera pacientului să renunțe la fumat, alcool și să facă mișcare zilnic.
Pentru a evita apariția unor boli grave sau a preveni evoluția lor galopantă, este recomandat să mergi periodic la medic. Astfel, vei putea depista la timp orice dezechilibru și vei putea lua măsurile necesare vindecării sau evitării îmbolnăvirii.
Sursa foto – Shutterstock