Ai grijă la alimentație

Alimentația este foarte importantă pentru starea de sănătate generală a organismului nostru. Pentru a-ți menține oasele puternice, include în dieta ta alimente bogate în calciu și vitamina D. Calciul este principalul mineral care se găsește în oase și ajută la menținerea densității osoase. Alimentele bogate în calciu sunt lactatele (lapte, iaurt, brânză), legumele cu frunze verzi (broccoli, kale), migdalele și anumite tipuri de pește (sardine, somon). Pe lângă calciu și vitamina D, alți nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor și articulațiilor sunt magneziul, vitamina K și proteinele. Este recomandat să eviți alimente care conțin sodiu deoarece acesta poate provoca în timp fragilizarea oaselor.

O alimentație sănătoasă, bazată pe alimente benefice pentru organism, promovează și recuperarea în cazul unor leziuni ale articulațiilor, cum ar fi entorsa acuta de glezna

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice au numeroase beneficii pentru articulații. Poți include în rutina ta de antrenament exercițiile de rezistență, cum ar fi ridicarea greutăților, pentru a-ți întări mușchii care susțin articulațiile.  Totuși, nu uita să execuți exercițiile corespunzător pentru a evita riscul unor accidente și leziuni cum ar fi o intindere ligamente la genunchi.

Poți practica și exerciții mai simple, cu un impact redus, cum ar fi mersul pe jos, yoga, pilates, ciclismul sau înotul, deoarece sunt la fel de benefice pentru sănătatea articulațiilor și a oaselor.

Menține o greutate corporală normală

Excesul de greutate corporală pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor. Acest stres poate duce la uzura cartilajului articular, crescând riscul apariției osteoartritei. Pacienții supraponderali sau obezi sunt mai predispuși la apariția leziunilor genunchiului, care pot duce la un menisc rupt și la alte probleme de sănătate. Alimentația și un stil de viață activ ajută la menținerea unei greutăți corporale normale.

Evită fumatul și alcoolul

Fumatul poate contribui la deteriorarea cartilajului articular și la dezvoltarea afecțiunilor, precum artrita. De asemenea, fumatul afectează densitatea osoasă și crește riscul apariției fracturilor, afectând și procesul de vindecare a leziunilor. Consumul excesiv de alcool poate avea și el consecințe negative asupra sănătății oaselor și articulațiilor, inclusiv scăderea densității osoase și creșterea riscului de fracturi. 

Asigură-te că ai parte de un somn odihnitor

În timpul somnului, corpul regenerează și vindecă țesuturile lezate, inclusiv oasele și cartilajele articulare. Lipsa somnului duce la creșterea inflamației în organism, ceea ce poate afecta negativ sănătatea oaselor și a articulațiilor. Ar trebui să dormi aproximativ 7-9 ore pe noapte pentru a beneficia de un somn odihnitor, să ai un program de somn regulat, inclusiv în weekend și să eviți cafeina înainte de culcare.

Urmărește-ne pe Google News