Astăzi îți prezentăm top 5 preparate franțuzești care au cucerit lumea prin acel…”je ne sais quoi”!

  1. Eclerul glazurat cu ciocolată

Eclerul cu ciocolată, poate cel mai renumit desert pe care Franța ni l-a dăruit, are o istorie foarte interesantă. Acesta a fost preparat pentru prima dată în 1860 de către celebrul bucătar al regalității de la aceea vreme, chef Antonin Carême, din dorința sa de a reinventa rețeta ”Duceselor” cu umplutură de ciocolată. 

Astăzi, francezii venerează eclerele și le pregătesc cu diverse umpluturi, cum ar fi crema de lămâie, fistic, trufe și decorate cu glazură de ciocolată sau de fructe. Ba chiar mai mult decât atât, i-au închinat acestui desert un adevărat omagiu, declarând data de 22 Iunie Ziua Internațională a Eclerului cu Ciocolată!

Ți-am stârnit pofta? Poți comanda online eclere Chocolat, oferindu-le astfel un răsfăț binemeritat papilelor tale gustative. 

  1. Croque Monsieur

Pâinea este nelipsită de pe mesele francezilor, iar faptul că maeștrii brutari excelează în pregătirea unor sortimente de panificație diverse și delicioase nu mai este un secret pentru nimeni. 

Croque Monsieur este sandwich-ul clasic franțuzesc, extrem de delicios, care a devenit tot mai popular și în meniurile restaurantelor noastre. Rețeta originală conține, printre alte ingrediente, bacon, brânzeturi (brânză Gruyere sau Emmental, parmezan) și muștar Dijon, păstrând astfel specificul gastronomiei autentice de pe meleagurile Franței. Uneori, Croque Monsieur poate conține și sos Bechamel, care îi conferă un plus de savoare. 

Potrivit istoriei sale culinare, acest sandwich a fost creat într-o cafenea din Paris, în jurul anului 1910, iar opt ani mai târziu denumirea lui a fost menționată într-o lucrare care îi aparține lui Proust. 

Extravagantă, unică și absolut savuroasă – așa se poate descrie, pe scurt, specificul bucătăriei franțuzești. 

  1. Sosul Rémoulade

Fanii gastronomiei franțuzești au auzit cu siguranță de Rémoulade, arhicunoscutul sos care reprezintă, de fapt, o bază de maioneză la care se adaugă ulei de pește și ierburi, capere și murături. 

Având în vedere istoria termenului care denumește acest sos, unele rețete de Rémoulade se pregătesc cu hrean. Poți servi sosul favorit al francezilor cu creveți, pui sau cu diverse sandwich-uri. 

  1. Ratatouille

Ratatouille – un preparat cu nume sonor astăzi, a avut un început destul de modest, având în vedere că acesta a fost inventat de țăranii provensali, mai precis de către fermierii săraci. Aceștia au dat naștere celebrului preparat din dorința de a găti un fel de mâncare simplu, sănătos, din legumele proaspete de vară pe care le aveau în grădini. 

Tocănița franțuzească obținută astfel a fost denumită Ratatouille în secolul XIX, chiar de către soldații din armata franceză, care au adăugat preparatului de bază și coaste de vită. 

  1. Mille-feuille

Încheiem acest articol la fel cum l-am început: într-o manieră dulce, prezentându-ți un alt desert emblematic pentru gastronomia Franței. Este vorba despre Mille-feuille (n.r. o mie de foi), un produs de patiserie cu foi crocante și umplutură cremoasă și delicată de vanilie. 

La fel ca și în cazul eclerului cu ciocolată, bucătarul Marie-Antoine Carême a fost cel care a perfecționat mult îndrăgita rețetă de Mille-Feuille. 

Urmărește-ne pe Google News