Cum le identifici pe cele proaspete și potrivite pentru consum? Există mai multe aspecte de care trebuie să ții cont atunci când le alegi. Iată 5 sfaturi care te pot ajuta să achiziționezi fructele și legumele în mod eficient.

  1. Analizează cu atenție aspectul lor

Atunci când vrei să alegi produse proaspete și aromate, trebuie să fii atent la culoarea acestora. Evită fructele și legumele care conțin vânătăi, pete sau anumite decolorări și alege-le pe cele care au culori accentuate. Acest aspect demonstrează faptul că au fost culese în punctul optim de coacere și conțin nivelul maxim de zaharuri naturale.

De asemenea, pentru a beneficia de cel mai bun raport preț-calitate, compară produsele din mai multe surse. De exemplu, dacă vrei să afli care este pretul conopidei, legumă aflată în sezon acum, este important să cauți în mai multe magazine și să analizezi atât costul, cât și aspectul acesteia, pentru a obține calitatea dorită din toate punctele de vedere. 

  1. Verifică textura alimentelor

Un alt indicator eficient atunci când vine vorba despre alegerea fructelor și legumelor, astfel încât să fie proaspete și aromate, este textura acestora. Strânge-le cu delicatețe în mână, fără a le strivi, pentru a identifica dacă au textura potrivită.

Așadar, acestea nu trebuie să fie foarte tari (ar putea sugera faptul că au fost culese înainte de a se coace suficient), dar nici foarte moi (poate însemna că sunt suprasaturate cu apă și au început să se descompună).

  1. Observă dacă au un miros proaspăt

Un semn bun că fructele și legumele sunt proaspete este mirosul lor. Pentru a putea avea o aromă plăcută, trebuie să aibă un miros proaspăt și specific. În acest mod, poți identifica și alimentele care încep să se strice.

Așadar, produsele care nu sunt potrivite pentru consum au un miros acru sau de mucegai. De asemenea, evită fructele și legumele care nu miros deloc sau care au o aromă destul de slabă. Acest lucru poate sugera faptul că au fost culese înainte de a ajunge la maturitate sau sunt tratate cu substanțe chimice pentru a rezista mai mult timp.

  1. Verifică starea în care se află tulpina și frunzele acestora

Aspectul frunzelor legumelor și fructelor oferă indicii esențiale în ceea ce privește prospețimea acestora. Ele trebuie să fie într-o nuanță de verde accentuată și uniformă. Evită alimentele care au frunzele galbene, maroni sau care prezintă anumite pete.

În ceea ce privește tulpina legumelor, aceasta trebuie să fie fermă la atingere, nu moale sau uscată. De asemenea, dacă prezintă zone ofilite, leguma nu este proaspătă și nu se află într-o stare potrivită pentru consum. Ai grijă ca aceasta să nu prezinte mucegai sau diverse pete.

  1. Analizează-le greutatea și dimensiunea

Prospețimea fructelor și legumelor poate fi identificată și prin intermediul greutății lor. O greutate ridicată a unui aliment indică faptul că deține un conținut ridicat de apă. Alimentele grele sunt mai suculente și aromate, deoarece au atins nivelul optim de maturitate.

De asemenea, și dimensiunea produselor ar putea indica prospețimea lor, astfel că, fructele și legumele de dimensiuni mari pot conține mai multă pulpă, suc și zaharuri naturale. 

Însă acesta nu este un factor eliminatoriu, ci variază în funcție de tipul alimentului. De exemplu, produse precum lămâia și merele pot fi suculente și aromate indiferent de dimensiunea lor, iar piersicile sunt mai aromate când sunt mai mici. Ia în considerare și faptul că legumele și fructele cu dimensiuni exagerate pot fi forțate cu anumite substanțe, devenind un risc pentru sănătate.

În concluzie, atunci când alegi fructele și legumele potrivite pentru consum trebuie să faci o analiză amănunțită, astfel încât să te asiguri că sunt proaspete, aromate și bogate în nutrienți. Aplică sfaturile din acest articol, care te pot ajuta să le alegi în mod eficient.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește-ne pe Google News