Atunci când ne facem planuri ambițioase de economisire, una dintre greșelile fatale poate fi neglijarea propriei sănătăți. Însă asta duce la agravarea unor probleme care ar fi putut fi rezolvate mult mai ușor. Deci amânarea unui cost mic acum poate însemna însă un cost mult mai mare mai târziu. Sau, spus altfel, cheltuiala de acum se va dovedi o investiție profitabilă mai târziu. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci.

1. Fă-ți analizele gratuite!

Teoretic, asigurarea publică de sănătate include un set gratuit de analize în fiecare an. În realitate, este destul de greu să beneficiezi de gratuitate, pentru că există plafoane de decontare și liste de așteptare interminabile. Însă dacă faci demersurile din timp și vorbești cu medicul de familie, ai șanse mai mari să-ți vină rândul până la urmă.

2. Fă-ți analizele oricum!

Chiar dacă nu reușești să prinzi un loc pe lista de gratuități, tot are rost să-ți faci analizele, chiar și contra cost. Nu lăsa să treacă mai mult de doi-trei ani de la ultimul set. Cercetează totuși tarifele la mai mulți furnizori, pentru că diferențele sunt adesea destul de mari.

3. Fă-ți analize suplimentare!

Pachetul de bază adesea nu este suficient. Consultă-te cu medicul de familie pentru a vedea unde este posibil să ai vulnerabilități și mergi apoi pentru investigațiile suplimentare necesare.

4. Cere bani de la angajator!

Dacă ești expus la riscuri profesionale, îi poți cere angajatorului să-ți deconteze analizele relevante. Consultă-te cu medicul de medicina muncii pentru a vedea ce analize îți poți deconta suplimentar.

5. Tratează din timp tot ce se poate trata!

Acolo unde știi deja că există probleme, chiar dacă încă nu par grave, caută și urmează tratamentul. Ai, de exemplu, o carie? Plombeaz-o acum, cu câteva sute de lei, decât să îți trebuiască mai târziu un implant de sute de euro!

Urmărește-ne pe Google News