Amână cheltuielile mari până înainte de următorul salariu

Oricine are cheltuieli mai substanțiale de făcut este tentat să le facă de îndată ce încasează salariu. Atunci când este vorba de facturi, rate sau orice alte lucruri absolut obligatorii, aceasta este atitudinea productivă. Nu la fel stau lucrurile atunci când cheltuiala este discreționară. În acest caz, este de preferat să o amâni cât se poate de mult, chiar până în ultima zi dinainte de următorul salariu, pentru a fi sigur dacă îți permiți cu adevărat cheltuiala sau, de altfel, dacă dorești cu adevărat produsul respectiv.

Lasă să treacă o zi de la decizie până la achiziție

Această strategie, cunoscută și ca „regula celor 24 de ore”, îți dă ocazia să analizezi dacă într-adevăr ai nevoie de achiziția respectivă și să nu acționezi sub impulsul momentului. Chiar dacă la început vei sfârși prin a achiziționa totuși produsul, cu timpul abordarea ta va deveni mult mai prudentă și mai conservatoare.

Ține „post” financiar măcar o zi pe săptămână

Este greu să planifici perfect de la început, astfel că aproape întotdeauna vor apărea nevoi neprevăzute. Totuși, măcar pentru ziua următoare aproape oricine poate să planifice iar eventualele erori sunt suportabile. Stabilește-ți o zi pe săptămână, fixă, în care să nu cheltuiești absolut nimic. Cumpără cu o zi înainte toate lucrurile de care ai nevoie iar dacă ai uitat ceva pur și simplu amână. Chiar dacă strategia nu-ți va aduce neapărat mai mulți bani în cont la final, ea te va ajuta să-ți înțelegi mai bine nevoile de zi cu zi.

Pune de o parte măcar câțiva lei în fiecare zi

Așa-numitul „factor latte” este o demonstrație despre cum renunțarea la un capriciu minor, cum ar fi o cafea ceva mai scumpă pe zi, poate aduce economii substanțiale la sfârșitul a mai mulți ani în care încasezi și dobânzi. Un element cheie pentru succesul strategiei este însă acela că este de ajutor dacă vezi banii respectivi și îi individualizezi. Prin urmare, pune-i fizic într-o pușculiță inscripționată cu denumirea „moftului” la care ai renunțat. Abia la finalul lunii mută-i în cont, eventual într-unul complet separat de contul principal de economii.

Transformă prețurile în ore de muncă

Este greu să stabilești dacă îți permiți sau nu ceva atunci când compari prețurile între ele: chiar și un lucru vândut cu discount masiv se poate dovedi prea scump pentru posibilitățile tale. Pentru această situație este de ajutor să transformi prețurile în ore de muncă. Împarte salariul tău la numărul de ore muncite dintr-o lună (un program normal de opt ore înseamnă un total 168 de ore), apoi calculează de fiecare dată câte ore trebuie să muncești pentru a cumpăra ceva.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News