Ca să îţi facem viaţa mai uşoară, am pregătit pentru tine 7 trucuri utile ca să alegi mobila fără bătăi de cap:
Stabileşte un buget
Fie că alegi mobilă pentru bucătărie sau pentru dormitor, este foarte important să stabileşti din timp un buget. Mobilarea şi dotarea unei casei sau unui apartament trebuie să încearcă cu un buget bine pus la punct. Vestea bună este că în ziua de azi e mai uşor ca niciodată să găseşti piese de mobilier pentru toate bugetele şi preferinţele.
Foloseşte o agendă sau aplicaţia de notiţe pentru a stabili pas cu pas bugetul alocat mobilierului, de la piese mari, precum canapeaua şi până la cele mai mici, cum ar fi măsuţa de cafea.
Descoperă mobilierul modular
Mobilierul modular este o invenţie minunată, mai ales dacă nu îţi doreşti să realizezi piese pe comandă. În general, acest termen se referă la piese de mobilier ce se pot aşeza şi monta în mai multe moduri, în funcţie de nevoile fiecărei persoane. Mobilă de bucătărie modulara este o super alegere. Până acum ceva timp, singura soluţie pentru o bucătărie impecabilă o reprezenta mobila pe comandă. Ei bine, în ziua de azi, mobilierul modular este super accesibil şi se montează foarte repede.
Mai poţi alege şi colţare de bucătărie sau living modulare, dar şi rafturi, biblioteci sau etajere.
Caută paleta de culori potrivită
Este esenţial să găseşti culorile potrivite atunci când alegi mobilă pentru casa. Cea mai bună soluţie este să nu te grăbeşti prea tare să cumperi mobilier în culori diverse, mai ales dacă ai deja finisaje în culori tari. Pentru un design cât mai reuşit, nu combina mai mult de 4-5 culori într-o singură cameră. În cazul în care decorezi pe cont propriu, cel mai bine este să optezi pentru nuanţe pământii, uşor de asortat. Acestea nu se vor demoda prea repede şi te vei putea bucura de ele ani în şir.
Culoarea mobilei de bucătărie este şi ea importantă, deoarece aceasta va dicta mare parte din design-ul încăperii. Cauta tonuri care inspiră relaxare şi linişte, precum alb, bej, gri, verde sau nuanţe de lemn.
Nu încărca spaţiul
Nu este o idee foarte bună să încarci spaţiul cu prea multe piese de mobilier, deoarece rişti că atmosfera din casa să devină sufocantă. Mai degrabă, orientează-te către piese de mobilier cu un rol bine definit, de calitate şi de care chiar ai nevoie, fie că este vorba despre scaune de dining sau dulapuri.
Cum poţi să eviţi supraglomerarea? Începe prin a nota piesele de mobilier esenţiale pentru fiecare cameră. Spre exemplu, din dormitor nu îţi poate lipsi patul alături de două noptiere. Mai apoi, adăugă pe lista încă câteva piese pe care ţi le doreşti în fiecare cameră, însă fără să încarci listă. Prioritizeaza mobilă de care chiar ai nevoie sau pe care ţi-o doreşti cu ardoare şi renunţă la piesele pe care le cumperi doar de dragul de a le cumpăra.
Pune accent pe spaţiile de depozitare
Spaţiile de depozitare sunt un must în orice tip de locuinţă. Ai nevoie de ele pentru a păstra în ordine lucruri importante, de la haine şi până la acte, cărţi, truse cu scule sau produse de beauty. Mobila pentru bucătărie trebuie să aibă şi ea spaţiu de depozitare, ca să găseşti uşor loc pentru vase, produse alimentare şi accesorii. Atunci când alegi mobilierul tine neapărat cont de nevoia de spaţiu de depozitare.
Testează în showroom
Anumite piese de mobilier este mai bine să le testezi înainte să le cumperi. Scaunul de birou, patul şi salteaua sau chiar canapeaua, toate ar trebui testate înainte de achiziţie. Poţi face asta foarte uşor dacă alegi să vizitezi câteva magazine de mobilă. Caută pe internet modelele care îţi plac, iar mai apoi descoperă dacă acestea sunt expuse în anumite magazine pentru a le testa.
Alege materiale de calitate
Materialele de calitate nu au întotdeauna un preţ avantajos, însă rezista mult mai bine în timp. Un bun exemplu este lemnul masiv. Dacă ai ocazia să achiziţionezi câteva piese esenţiale din lemn masiv, vei vedea că acestea se comportă excelent în timp şi te vei putea bucura de ele pentru ani în şir. Cauta paturi, dulapuri, biblioteci şi mese din lemn masiv, deoarece acestea se număra printre cele mai folosite piese.
Atunci când alegi mobilierul pentru casa, începe prin a stabili un buget, astfel încât să nu îţi creezi dificultăţi financiare. Mai apoi, cauta materiale de calitate, care să reziste cât mai bine în timp, astfel încât să nu fie nevoie să schimbi mobilierul odată la 2-3 ani.