Unele dintre ele se adaugă în salate sau în rețete asiatice, altele se folosesc pentru prepararea sushi. Algele nori se pot consuma ca gustare, sub formă de chipsuri. În plus, unele alge se găsesc sub formă suplimente sau pulbere, care poate fi adăugată în smoothie-uri, terciuri sau limonade.
Iată de ce merită să incluzi în alimentația ta algele marine comestibile.
- Sursă de proteine complete
Unele tipuri de alge, cum ar fi spirulina și chlorella, sunt o sursă de proteine complete. Acestea se află printre puținele surse vegetale de proteine de înaltă calitate, care conțin toți aminoacizii esențiali în cantități suficiente. În general, sursele de proteine complete sunt alimentele de origine animală. Astfel, algele marine nu ar trebui să lipsească din alimentația persoanelor vegane.
- Sunt o sursă bună micronutrienți
Într-o cantitate mică, algele conțin o mare varietate de vitamine și minerale. Acestea sunt bogate în iod, cupru, fier, vitamine din complexul B. De asemenea, conțin în cantități mici și vitamina K, E, A, C, folat, magneziu, calciu, zinc (Sharon OBrien, “7 Surprising Health Benefits of Eating Seaweed”). Fiecare tip de alge marine are o compoziție nutrițională diferită.
- Au proprietăți antioxidante puternice
Antioxidanții reprezintă compuși bioactivi care împiedică formarea de radicali liberi în organism, reducând stresul oxidativ. Stresul oxidativ crescut este asociat cu apariția bolilor cronice. Datorită conținutului de carotenoizi, fucoxantină, flavonoide, vitamină C, A și E, algele marine ajută la reducerea stresului oxidativ (Sharon OBrien, “7 Surprising Health Benefits of Eating Seaweed”).
- Susțin funcția tiroidiană
Iodul reprezintă un mineral necesar pentru buna funcționare a tiroidei. Atât deficitul, cât și excesul de iod se asociază cu afectarea glandei tiroide. Datorită conținutului ridicat de iod, consumul de alge marine previne carența și susține funcția tiroidiană (Sharon OBrien, “7 Surprising Health Benefits of Eating Seaweed”).
Totuși, se recomandă evitarea consumului în exces, pentru a preveni excesul de iod. Persoanele care suferă de afecțiuni tiroidiene ar trebui să discute cu medicul înainte de a include acest aliment în dietă.
- Susțin funcția digestivă
Pentru că sunt și o sursă bună de fibre, algele marine au proprietăți prebiotice. Acest lucru înseamnă că reprezintă hrană pentru bacteriile benefice din intestin. În mod particular, algele marine conțin polizaharide sulfatate, care promovează sănătatea microflorei intestinale (Sharon OBrien, “7 Surprising Health Benefits of Eating Seaweed”).
- Îmbunătățesc managementul greutății
Includerea algelor marine într-o dietă echilibrată ar putea ajuta la controlul greutății și chiar la scăderea în greutate. În studiul “Dietary Seaweeds and Obesity”, Klaus W. Lange et al. sugerează că nutrienții din alge marine pot induce sațietate, pot reduce aportul caloric și adipogeneza (formarea de țesut adipos).
- Ar putea scădea riscul de boli cardiovasculare
Prin multiple mecanisme, consumul de alge marine ar putea avea efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. După cum arată Susana Cardoso et al., în studiul “Seaweeds as Preventive Agents for Cardiovascular Diseases: From Nutrients to Functional Foods”, fucoidanii din alge pot scădea colesterolul LDL, dar au și efecte anticoagulante.
- Ar putea îmbunătăți controlul glicemic
Efectul compușilor din algele marine asupra glicemiei a fost intens studiat de-a lungul timpului. În studiul “Potential Bioactive Compounds from Seaweed for Diabetes Management”, Yusrizam Sharifuddin et al. explică modul în care polizaharidele din alge ar reduce glicemia și ar îmbunătăți sensibilitatea la insulină
Prin urmare, includerea algelor marine în dietă ar putea aduce o serie de beneficii. Cu toate acestea, nu uita că este important să urmezi o alimentație echilibrată și variată.
Referințe:
- OBrien, Sharon. “7 Surprising Health Benefits of Eating Seaweed.” Healthline, Healthline Media, 28 May 2018, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-seaweed#TOC_TITLE_HDR_2. Accessed 17 Apr. 2022.
- Lange, Klaus W., et al. “Dietary Seaweeds and Obesity.” Food Science and Human Wellness, vol. 4, no. 3, Sept. 2015, pp. 87–96, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453015000439, 10.1016/j.fshw.2015.08.001.
- Cardoso, Susana, et al. “Seaweeds as Preventive Agents for Cardiovascular Diseases: From Nutrients to Functional Foods.” Marine Drugs, vol. 13, no. 11, 12 Nov. 2015, pp. 6838–6865, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663556/, 10.3390/md13116838.
- Sharifuddin, Yusrizam, et al. “Potential Bioactive Compounds from Seaweed for Diabetes Management.” Marine Drugs, vol. 13, no. 8, 21 Aug. 2015, pp. 5447–5491, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4557030/, 10.3390/md13085447.
Sursa foto: shutterstock.com