Din această cauză, instituțiile care conduc România au propus și aprobat Legea nr. 132/2017, prin care s-a stabilit procedura de despăgubire și sumele care pot fi obținute de către partea vătămată.
Împreună cu partenerii noștri de la ASRECOVER, specialiști în despăgubirile din urma accidentelor rutiere, am redactat un articol care să lămurească detaliile acestor proceduri. Dacă te deplasezi cu mașina pe drumurile publice, poți oricând să devii victima unui accident rutier – așadar citește cu atenție pentru a-ți cunoaște drepturile!
Ce presupune Legea nr. 132/2017, cea care menționează detaliile cu privire la despăgubiri din accidente?
Un prim lucru important de menționat este că legea prevede atât despăgubiri pentru daune morale, cât și pentru daune materiale, însă plafonul este diferit.
Dacă ești parte vătămată într-un accident rutier, plafonul de despăgubire este de 1.220.000 de euro pentru daunele materiale. Asta înseamnă că orice daună financiară suferită, de genul: deteriorarea automobilului cu care te deplasai, neputința de a munci pentru o perioadă de timp, pierderea locului de muncă, inclusiv distrugerea hainelor și a obiectelor din cauza accidentului – va fi despăgubită!
Așadar, teoretic, agenții noștri pot solicita despăgubiri materiale de peste 1 milion de euro, dar în practică rar se ajunge la această sumă. De obicei, este pentru pagubele materiale se discută despre despăgubiri de câteva zeci de mii, poate o sută de mii de euro, dacă autoturismul are o valoare ridicată sau locul de muncă aducea un venit considerabil părții vătămate.
Pe cealaltă parte, când vine vorba de daune morale(suferință, traume), vătămări corporale sau decese, plafonul este mult mai ridicat, ajungând până la 6.070.000 euro! Așadar, se pot solicita despăgubiri dacă, în urma unui accident rutier au survenit:
- o fractură
- o infirmitate
- un prejudiciu estetic grav și iremediabil
- decesul unei rude
De cele mai multe ori, instanța de judecată va aproba sume de câteva sute de mii de euro pentru astfel de daune. Spre exemplu, unul dintre cazurile recente ale partenerilor noștri în despăgubiri accidente a presupus un prejudiciu aprobat de instanță de 120.000 de euro pentru uciderea din culpă a unei tinere într-un accident de mașină.
Cine plătește sumele aprobate de instanță drept despăgubiri din accidente?
Ne întâlnim în practică cu situații în care victimele refuză să ceară sume mari drept despăgubiri, cu gândul că vinovatul nu va avea de unde să plătească acele sume extraordinare.
Ceea ce este mai puțin cunoscut este că aceste daune nu sunt plătite de inculpat, ci de asiguratorul cu care acesta a încheiat o polița de răspundere civilă auto(RCA). Aceste firme au fonduri pregătite de milioane de euro pentru sutele sau miile de asigurați pentru care sunt responsabili din punct de vedere financiar.
Cum diferă procedura, de la o societate de asigurare la alta?
Deși cazurile pot semăna între ele, procedurile fiecărei societăți de asigurare sunt complexe și diferite.
Dosarele de daună se construiesc altfel și au alte politici de negociere sau estimare a daunelor, așadar sunt necesare competențe specifice de recuperare a daunelor și soluționare a cazului, dar și de timp pentru înțelegerea modului de funcționare a asiguratorului.
Fiecare agenție de recuperări care se ocupă cu despăgubirile din accidente are în componența sa o echipă de avocați, pregătiți pentru a negocia și a vă reprezenta în instanță. Ei vă vor reprezenta interesele și vor soluționa rapid speța, fiind deja familiarizați cu modul de funcționare al fiecărui asigurator în parte.
Cât durează procesul în instanță și ce alternative există?
Ca informație generală, o astfel de acțiune în instanță poate dura între câteva luni și 1 an de zile, iar în unele cazuri excepționale, chiar peste 1 an. Acest interval prevede și eventualele contestații pe care inculpatul și avocatul care îl reprezintă le-ar putea depune, și timpul aferent rejudecării cazului.
Totuși, dacă aveți nevoie de o soluționare mai rapidă a cazului, iar inculpatul dispune de foloasele materiale, se poate semna un acord amiabil, prin care acesta vă oferă o sumă agreată de comun acord, pe cale amiabilă, fără o acțiune în instanță.
În oricare dintre cazuri, recomandarea experților este să contractați serviciile unui avocat din cadrul unei agenții specializate în despăgubirile din urma accidentelor. Acesta va putea evalua corect valoarea daunelor pe care trebuie să le obțineți și va putea face o propunere obiectivă și corectă, judecând fără atașament emoțional cazul.
Concluzie
Deși ne-am dori cu toții ca accidentele rutiere să nu fie atât de dese, iată că, în realitate, se întâmplă mai des decât ar fi normal. Tocmai din această cauză, mai ales cei care conduc prudent și nu au nicio vină, trebuie să câștige în alte moduri – iar cel financiar este cel mai potrivit, în aceste situații.
Cazurile de acest tip sunt destul de asemănătoare, și un avocat specializat deține deja informațiile necesare pentru soluționarea cât mai rapidă a acestor spețe. Dacă creezi o relație de lungă durată cu un astfel de avocat, ai o siguranță în plus, însă ei pot fi contractați și specific, pentru fiecare caz în parte. Ție îți rămâne doar să îi contactezi!