Știi cum e: vii acasă seara și auzi un mieunat sfâșietor dintre tufișuri. Găsești un grup de pisoi abandonați la un buncăr de gunoi, iar dacă te uiți prin preajmă, mama lor e de negăsit sau mai rău. Ei, disperați și cu ochii încă închiși, au nevoie de mâncare. Dacă te afli într-o astfel de situație și ai posibilitatea de a-i aduce acasă până o găsești pe mamă, hrănește-i cu lapte praf animale.

Îngrijitul pisoilor fără mamă, o treabă de eroi sufletiști

Dacă inima nu te-a lăsat să lași pisoii acolo și nici nu ai cum să îi aduci la veterinar până a doua zi, nu oferi lapte de vacă pisoilor acasă. Dacă nu ai lapte praf pentru pisici la îndemână, o alternativă bună este laptele de capră. Desigur, în cazuri de urgență, orice lapte este bun, mai ales dacă mama nu e. Oferă-le laptele încălzit, ca și cum ar fi bebeluși.

Folosește un biberon pentru a hrăni pisoii. Pune-i pe un prosop și lasă-i cu burta în jos și susține-le capul sus cu mâna opusă pentru a încuraja o postură corectă. Dacă pisoii par abia fătați și încă sunt în prima săptămână de viață, pregătește-te pentru o noapte albă: până ajungi la veterinar, va trebui să-i hrănești odată la câteva ore. Cantitatea diferă în funcție de vârstă. Iată un ghid rapid pentru îngrijirea pisoilor fără mamă:

  • 0-1 săptămâni: încă au cordon ombilical, ochi închiși, urechiușe de ursuleț și atenție: nu își pot regla temperatura corpului. Oferă pisoilor proaspăt fătați un loc mereu încălzit. Cordonul ombilical cade după 1-5 zile, însă va fi necesar să îi ajuți să-și facă nevoile.

De asemenea, pisoii nou născuți nu au reflexul faringian, deci hrănește-i încet și cu mare grijă odată la 2 ore, aprox. 2-6ml de lapte. Prima săptămână este provocarea adevărată în supraviețuire 

  • 1-2 săpt.: ochii li se deschid. Hrănește-i 6-10ml odată la 2-3 ore.
  • 2-3 săpt.: încep să meargă. Se hrănesc 10-14ml de lapte odată la 3-4 ore.
  • 3-4 săpt.: pisoii devin mai independenți și încep să folosească litiera. Masa e la 4-5 ore, iar cantitatea e aprox. 14-18ml.
  • 4-5 săpt.: le cresc dinții canini și capătă încredere în mers. Mănâncă 18-22ml de lapte odată la 5-6 ore.
  • După 5+ săptămâni, trebuie să fie înțărcați treptat.

Îngrijirea pisoilor este o treabă foarte grea chiar și pentru veterinari. Sunt firavi și pot să se îmbolnăvească extrem de ușor, iar de aceea, dacă nu ai experiență cu animalele în general, dar vrei să le ajuți, atunci cu siguranță știi că trebuie să-i duci la veterinar, chiar dacă nu îi vei păstra. Mereu există persoane care fac fostering și se ocupă cu îngrijirea animalelor până își găsesc o casă – caută pe grupurile de iubitori de animale pe cineva care să te ajute!

Fiecare specie cu nevoile ei: la Vero Anima găsești lapte praf pentru diverse animale

Alături de laptele praf pentru pisică, aici vei găsi și lapte praf pentru câini, dar și animale de fermă, alături de alte produse pentru uz veterinar farmaceutic. Comandă acum tot ce ai nevoie și asigură-te că salvezi un suflet!

Contact:

contact@veroanima.ro

0773978014

Sursă foto: freepik.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News