Pe piața de consum există diferite sisteme de producere a căldurii, dar și a apei calde menajere, începând cu unele dintre cele mai simple și continuând cu cele complexe pentru spații de locuit mai mari sau chiar pentru diverse instituții, centre comerciale etc. În funcție și de bugetul disponibil se vor căuta acele soluții care pot fi fiabile și pe termen mai îndelungat, cu specificația că investiția inițială va fi recuperată într-un timp relativ scurt.
Astfel pompele de căldură ar putea fi soluția salvatoare, cu multiple întrebuințări în practică.
Ce sunt pompele de căldură și cum funcționează ele
Pompa de căldură este un sistem de încălzire care extrage căldura din aerul exterior cu ajutorul componentelor din care este realizată, mai precis folosind o unitate exterioară. Chiar dacă temperatura de afară scade dramatic, se poate genera suficientă căldură, datorită agentului frigorific.
Principiul de funcționare referitor la pompe de caldura calitative este destul de simplu, asemănător cu principiul frigiderului, prezent în fiecare locuință. Astfel, pe baza acestui principiu, căldura este mutată din interior spre exterior, din produsele care se găsesc în el spre mediul înconjurător.
Chiar și componentele sunt asemănătoare, dar evident că vor avea dimensiuni mai mari și un nivel mai ridicat de productivitate. Practic, este o pompă de căldură transportă energia de la un punct către celălalt.
Ce avantaje prezintă alegerea unei pompe de căldură?
Specialiștii și în special cei de la Hextech.ro sunt la curent cu faptul că resursele obișnuite de încălzire sunt limitate, ba chiar mai mult decât atât, generează poluare în mediul înconjurător.
Pompele de căldură sunt tehnologii mai noi ce e drept, dar nu neapărat mai scumpe așa cum s-ar putea crede. În plus, ele consumă energia electrică care se produce în mai multe feluri, așa cum ar fi energia apei, a vântului sau energia solară.
Dacă s-ar face un calcul pentru achiziționarea unui cazan, respectiv pentru obținerea autorizației de funcționare, construcția hornului, spațiul de depozitare pentru combustibil, plus timpul de exploatare și mentenanță, se ajunge la o sumă considerabilă.
Așadar, investiția într-o pompă de căldură este net superioară și aduce mai multe avantaje pe termen lung. Să nu uităm și de economia care va apărea pe facturile de energie.
Diferențe între diverse pompe de căldură și ce recomandă specialiștii
Pe piața de consum există în momentul actual trei tipuri de pompe de căldură, respectiv pompe de căldură aer-apă, apă-apă și pompe de căldură sol-apă. Ele funcționează destul de similar, folosind aerul sau apa ca și sursă de energie. Diferența ar fi că pompele de căldură de tip aer-apă își iau energia din aer, respectiv apă-apă iau direct apa din pământ, din pânza freatică, iar cele de tip sol-apă fac acest lucru cu ajutorul unei soluții antigel-apă, cu ajutorul unei țevi.
Specialiștii de la Hextech recomandă evident pompele de căldură de tip apă-apă, deoarece în pânza freatică temperatura nu scade sub 12 grade la o adâncime de peste 7 metri.
Mai multe informații se găsesc pe pagina oficială.
Contact: office@hextech.ro