Indiferent că le utilizezi pentru a lua un mic dejun în grabă, un prânz copios cu prietenii ori o cină delicioasă alături de familie, scaunele de bucătărie trebuie să îndeplinească anumite criterii de selecție.
Citește în continuare care sunt principalele criterii după care să te ghidezi când vrei să cumperi scaune de bucătărie, dar și câteva sfaturi de amenajare utile.
Dimensiunea scaunelor de bucătărie
În topul criteriilor de selecție a scaunelor de bucătărie se află dimensiunea lor. Chiar dacă te cuceresc designul și confortul pe care ți-l oferă, asigură-te că modelul ales se potrivește în bucătăria ta, mai ales dacă ai un spațiu care vine cu multe provocări la amenajare. De aceea este important să cunoști bine spațiul și să ai deja câteva idei de optimizare a lui, altfel mai târziu te vei lovi de diverse probleme la acest capitol. Verifică dimensiunile scaunelor și măsoară acasă ca să îți dai seama dacă sunt piesele potrivite pentru tine.
Scaunele trebuie să se încadreze armonios în încăpere, adică să lase suficient spațiu atunci când oamenii se așază la masă și să nu incomodeze nici în restul timpului când nu sunt folosite. În cazul în care bucătăria este de mici dimensiuni, optează pentru scaune care te ajută să salvezi spațiu prețios atunci când nu stă nimeni pe ele. Spre exemplu, scaunele pliante se pot strânge cu ușurință și așeza lângă masă ori în debara. Alte scaune de bucătărie recomandate în acest caz sunt cele de tip taburet care se pot depozita sub masă după ce termini de mâncat.
Confortul asigurat de scaunele de bucătărie
Alt aspect important în alegerea unor scaune de bucătărie este confortul pe care îl oferă. Atunci când te așezi la masă pentru a te bucura dimineața de o cafea aromată ori seara de o mâncare delicioasă, cu siguranță îți dorești să te simți relaxat. Spătarul trebuie să susțină spatele și să încurajeze o postură corectă, reducând tensiunea și durerile de spate. Iar șezutul trebuie să fie realizat dintr-un material ce asigură confortul optim chiar și atunci când se stă timp îndelungat pe scaun. Fiecare masă trebuie să reprezinte un moment de relaxare și împlinire, nu unul de disconfort.
Gradul de compatibilitate cu masa de bucătărie
Atunci când cumperi scaune de bucătărie trebuie să te asiguri că au un grad de compatibilitate ridicat cu masa la care vor fi puse. Acest criteriu este important dacă nu ai optat deja pentru un set format din masă și scaune.
Înălțimea scaunului trebuie să fie în armonie cu cea a mesei. De exemplu, pentru o masă rotundă clasică, mizează pe scaune cu spătar cu o dimensiune cuprinsă între 60-66 de centimetri. Pentru insula de bucătărie pe care o utilizezi pentru a lua masa, alege scaune cu înălțime de până la 90 de centimetri. Regula principală este ca între șezutul scaunului și tăblia mesei să fie un spațiu liber de aproximativ 20-30 cm, pentru mai mult confort și libertate în mișcare.
Materialul din care sunt realizate scaunele de bucătărie
Dacă te-ai hotărât să optezi pentru scaune de bucătărie tapițate, atunci trebuie să mai treci un criteriu de selecție pe lista ta: materialul din care sunt realizate și caracteristicile acestuia. Scaunele din piele naturală și piele sintetică sunt alegeri frecvente pentru bucătărie grație aspectului elegant pe care îl au, dar și confortului pe care îl asigură. Pielea naturală este mai scumpă, dar mai rezistentă în timp față de cea sintetică, însă ambele sunt rafinate și ușor de întreținut.
Alte materiale populare în ultimele sezoane sunt catifeaua, bumbacul și stofa. Indiferent de alegerea pe care o faci, asigură-te că materialul pentru care ai optat este ușor de curățat, rezistent la pete și durabil în timp. În cazul în care ai copii mici ori animale de companie te poți aștepta deseori la accidente cu mâncarea, așa că ai nevoie de niște scaune de bucătărie de pe care pot fi curățate cu ușurință petele.
Stilul de amenajare din bucătărie
Dincolo de rolul practic pe care îl au scaunele de bucătărie, acestea îndeplinesc și o funcție estetică, așa că este necesar să fie în armonie cu restul elementelor. Atât nuanța lor cât și designul trebuie să completeze cu succes stilul de amenajare al bucătăriei. Într-un spațiu contemporan sunt recomandate scaunele tapițate cu piele, în timp ce într-o bucătărie rustică sunt potrivite scaunele din lemn. Dacă ești atras de amenajarea minimalistă, atunci și scaunele de bucătărie trebuie să fie în același ton. Poți miza pe modele cu linii simple, în tonuri neutre ori non culori. Într-o bucătărie modernă se încadrează perfect scaunele din catifea.
Scaune de bucătărie – indicii că NU ai ales modelul potrivit
Ca să eviți cumpărarea unor scaune de bucătărie nepotrivite, acordă atenție unor detalii importante care nu țin doar de design și stilul de amenajare, ci mai de grabă de cum te simți atunci când te așezi pe ele.
– dacă genunchii se lovesc de tăblia mesei, înseamnă că scaunul este prea înalt;
– dacă tăblia mesei este la o distanță mai mare de 25 de centimetri, înseamnă că scaunul este scund;
– dacă spațiul este prea aglomerat în zona mesei, este posibil să fi ales scaune de dimensiuni mari care încarcă locul;
– durerile de spate după masă pot fi un indiciu că spătarul scaunului nu este confortabil. Ai nevoie de un model care să susțină corect spatele, cu spătarul ușor rotunjit. Așadar, evită scaunele cu spătare prea înalte sau prea joase.
Scaunele de bucătărie sunt piese de mobilier must have într-o locuință, așa că trebuie să te asiguri că modelul ales merită investiția. Aplică criteriile de selecție prezentate mai sus și sarcina de a le alege se va simplifica mult.