Se știe că funcționarea creierului începe să se schimbe cu mult înainte ca simptomele de demență să devină evidente. Asta înseamnă că, folosind o scanare RMN, medicii ar putea identifica persoanele cu risc ridicat de a face Alzheimer. Predicția timpurie este esențială pentru a dezvolta tratamente care să prevină pierderea ireversibilă a celulelor cerebrale, care stă la baza bolii Alzheimer. 

În cadrul studiului, cercetătorii britanici au folosit inteligența artificială pentru a analiza scanări cerebrale funcționale RMN și pentru a detecta schimbări în rețeaua de mod implicit a creierului (DMN). Această zonă arată cum comunică diferitele regiuni între ele și este deosebit de vulnerabilă în cazul persoanelor care dezvoltă Alzheimer. Astfel, cercetătorii au reușit să identifice acele modificări în DMN care indicau riscul de demență. Modelul dezvoltat a prezis cu o precizie de 80% care dintre voluntari aveau un risc crescut de demență, cu până la nouă ani înainte de diagnostic. 

În cazul persoanelor care au dezvoltat demență, timpul mediu între scanare și diagnostic a fost de 3,7 ani. Totuși, din cauza ritmului lent de diagnosticare în Marea Britanie, cercetătorii iau în considerare posibilitatea ca unii dintre participanți să fi avut deja semne de declin cognitiv la momentul scanării. Studiile vor continua pentru a verifica dacă această tehnologie poate prezice cu adevărat debutul demenței și nu doar să indice un stadiu incipient al bolii.

Peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență 

Boala Alzheimer reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, afectând viața celor bolnavi și a familiilor lor. Este cea mai comună formă de demență, responsabilă pentru 60-70% din cazurile globale, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență la nivel global, iar numărul continuă să crească cu aproximativ 10 milioane de cazuri noi în fiecare an. 

În România, datele făcute publice de Ministerul Sănătății arată că aproximativ 300.000 de persoane trăiesc cu diverse forme de demență. Potrivit aceleiași surse, în anul 2022 au fost înregistrate aproximativ 7.920 de cazuri noi, dintre care specialiștii estimează că aproximativ 60% sunt cazuri de demență de tip Alzheimer sau care prezintă componente ale acestei boli. 

În 2023 însă, reprezentanții Societății Române de Alzheimer trăgeau semnale de alarmă că multe persoane nu primesc niciodată un diagnostic. Potrivit acestora, cifrele ar putea fi mult mai mari, ținând cont că din punct de vedere statistic, unul din opt oameni cu vârsta de peste 55 de ani suferă de Alzheimer, iar boala afectează jumătate din persoanele de peste 85 de ani.  

Urmărește-ne pe Google News