Poate cea mai importantă întrebare în momentul în care te gândeşti să îţi construieşti sau să-ţi achiziţionezi o casă este cea referitoare la tipul materialului din care este construită.
În rândurile următoare ne vom referi mai mult la felul cum se construiește o casă, pentru ca acei dintre voi care aleg să treacă la realizarea acestui lucru, să știe, în mare, la ce să se aștepte. Este mult de muncă, așa că ai nevoie de multă răbdare și, mai ales, de resurse financiare deloc de neglijat.
Alegerea proiectului, a materialelor şi a finisajelor este una extrem de importantă pentru că este nevoie ca respectiva casă să fie confortabilă, durabilă, izolată şi de ce nu, nu atât de scumpă. Poate cea mai importantă întrebare este cea care se referă la tipul materialului din care o vrei construită.
Dacă va fi casă de cărămidă, BCA te vei putea hotărî şi după ce vei citi informațiile de mai jos, iar la final, dacă începi să cauți locul de unde să cumperi ceea ce ai nevoie, www.materialeconstructiiploiesti.ro este locul perfect pentru tine.
Ce preferă românii?
Construcţiile din beton celular autoclavizat (BCA) şi cele din cărămidă sunt cele mai întâlnite de pe piaţa românească atunci când vorbim despre materiale din care se construiesc locuinţele. Lemnul este folosit ceva mai puțin, cu toate că în ultima vreme a început să prindă un ușor trend ascendent.
Primele două materiale au o durată de viaţă mai mare şi prezintă o siguranţă sporită în ceea ce priveşte structura de rezistenţă în comparaţie cu alte materiale moderne / alternative.
BCA-ul a avut și el parte de conul lui de umbră și mult timp viitorii beneficiari ai unor case construite susţineau ferm că nu folosesc acest material din cauză că nu este calitativ.
Se spunea despre el că presupune o izolare termică mai slabă, că ia foc cu uşurinţă, că cedează mai uşor la cutremure. Cu toate acestea, în ultimii ani însă, ponderea construcţiilor din BCA a crescut considerabil, iar utilizatorii materialelor susțin acum că aproape toate cele prezentate mai sus s-au dovedit a fi de fapt simple mituri.
Avantajele BCA-ului și cărămizii
Evident, fiecare alege ce-i place sau îi convine mai mult. Cu toate acestea, diferențele nu sunt prea mari între cele două materiale de construcții. Astfel, pot susține orice tip de acoperiș, inclusiv cel din țiglă, care este considerat un material greu și, în mod obișnuit, nu este recomandat pentru casele din lemn.
Ambele permit o varietate largă de finisaje, atât la interior, cât și la exterior. Se pot aplica diverse tipuri de vopsea, tapet, gips-carton sau chiar lambriuri din lemn, alegerea rămânând la latitudinea ta.
De asemenea, acestea sunt rezistente la dăunători, insecte și rozătoare, fără a necesita tratamente speciale, așa cum este necesar pentru lemn. Nu au nevoie de multe lucrări de întreținere frecvente în timp, iar costurile sunt aproximativ egale.
Tipuri de cărămidă
Dacă nu ești cunoscător, îți spunem pentru început că există trei tipuri de cărămidă, și ea poate fi folosită doar în anumite situații. Să vedem și despre ce este vorba.
• Cărămida din sticlă
Deja, atunci când ai citit cele trei cuvinte, știi deja despre ce este vorba. Acest tip de cărămidă se utilizează în special pentru a construi pereți drepți sau a unor ferestre.
• Cărămida aparentă
De data aceasta, trebuie să reții faptul că acest tip de cărămidă are un scop pur estetic, fiind golosită în special pentru a placa fațadele sau zifurile exterioare.
• Cărămida propriu-zisă
Este vorba despre modelul clasic de cărămidă, pe care îl cunoaște toată lumea, și care poate fi folosită atât pentru lucrări interioare, cât și exterioare. Gândește-te de exemplu la o arcadă sau un șemineu, cât de frumos se armonizează cu întreg interiorul casei, și deja știi că în ambele cazuri, cărămida este cea mai bună alegere.
BCA-ul, preferatul constructorilor
Cu siguranță că materialul de construcții preferat de specialiștii în domeniu este însă BCA-ul. Nu contează dimensiunea casei, dacă este una modestă sau impunătoare, acest material se pretează să fie folosit în ambele situații.
Este și normal să fie așa din moment ce avem de a face cu un material natural, la realizarea căruia se folosește apă, var, nisip, ciment și gips. Are avantajul uriaș că se poate face în orice este nevoie, pentru că se toarnă în mulaje sau forme sau. La rândul lor, pentru o mai mare rezistență, acestea sunt tratate chimic la o presiune ridicată.
Materialele din BCA se impun în fața celorlalte prin avantajul dat de o greutate mică, o rezistență mecanică excelentă, dar și foarte bune proprietăți izolante, atât termice, cât și fonice. BCA-ul este un material cu rezistență mare la foc, și nici umiditatea în exces nu îl afectează atât de mult. Specialiștii în construcție susțin că este mult mai rapid să termini o lucrare atunci când folosești BCA și nu cărămidă, de exemplu, iar asta contează enorm.
Alege mereu să te consulți cu un specialist
La prima vedere, nu pare ceva prea complicat atunci când vine vorba dacă să optezi pentru BCA sau cărămidă în cazul casei tale. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt deloc simple, și de aceea ai nevoie de sfatul unui expert în domeniu.
Acesta este cel mai în măsură să îți asculte planurile tale legate de construcția care urmează să fie ridicată și, în funcție de cerințele pe care le vrei îndeplinite, să îți ofere recomandările și sugestiile necesare!