Dar să vedem exact ce spun studiile despre beneficiile uleiului de măsline virgin/ extra-virgin, precum și care este diferența între uleiurile de măsline de pe piață.
Beneficiile uleiului de măsline virgin/ extra-virgin asupra sănătății
Dieta mediteraneeană este considerată a fi regimul alimentar cel mai sănătos din lume, iar adoptarea sa este asociată cu prevenirea bolilor degenerative și cu o durată de viață extinsă. Uleiul de măsline se remarcă ca fiind cel mai important element al dietei mediteraneene.
O mulțime de studii epidemiologice au corelat consumul de ulei de măsline cu o sănătate generală mai bună. Mai precis:
- Utilizarea uleiului de măsline (extra)-/virgin ca unică sursă de grăsime în prepararea alimentelor, consumat constant în cantități moderate, a fost asociat cu reducerea indicelui de masă corporală. Uleiul de măsline are o valoare calorică ridicată, ceea ce te-ar face să crezi că încurajează obezitatea. Însă, în practică, se observă că e tocmai invers. Persoanele care au o dietă mediteraneeană și care consumă cel mai des ulei de măsline, suferă mai puțin de obezitate.
- Experimentele randomizate au demonstrat că uleiul de măsline virgin reduce tensiunea arterială și astfel scade riscul de dezvoltare a unor boli cardiovasculare. Acidul oleic din compoziția uleiului de măsline, spre deosebire de alți acizi grași nesaturați, nu se depune pe vasele de sânge, scade tensiunea arterială, crește nivelul de colesterol „bun” (HDL) și îl scade pe cel „rău” (LDL).
- Uleiul de măsline virgin ar contribui și la reducerea riscului de a dezvolta anumite forme de cancer, precum cel de sân și colorectal. Acidul oleic ar avea aici iarăși un rol important, deoarece întărește integritatea membranelor celulelor și ajută la repararea celulelor și țesuturilor deteriorate.
- De asemenea, studiile experimentale confirmă proprietățile anti-inflamatorii și reglatoare ale imunității ale uleiului de măsline. Acest lucru ar contribui la prevenția unor boli autoimune, cum ar fi boli inflamatorii intestinale, artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic și scleroză.
- Uleiul de măsline ajută la absorbția anumitor compuși benefici pentru sănătatea noastră. De exemplu, acizii omega-3 din pește sau licopenul din roșii. Când mănânci aceste alimente în combinație cu ulei de măsline, te asiguri că organismul tău le reține. De asemenea, se recomandă să mănânci la micul dejun suc de portocale și o felie de pâine prăjită cu ulei de măsline, deoarece vitamina C din portocală are un efet complementar cu vitaminele E și A din uleiul de măsline.
Pentru ca uleiul de măsline să aibă aceste efecte semnificative asupra sănătății, este important să limităm contaminarea chimică (pesticide, aditivi). Deși un program al Uniunii Europene a constatat în 2015 că doar 0,1% din probele de ulei de măsline analizate au depășit cantitatea de chimicale recomandată, este bine să fim atenți la sursa uleiului de măsline pe care îl consumăm.
Cel mai sigur e să consumăm ulei de măsline certificat bio. Uleiul de măsline bio este un produs alimentar sigur, deoarece trece printr-un lanț de controale în toate fazele producției: de la cultivarea și recoltarea măslinelor de pe câmp până la prezentarea produsului pe raftul magazinelor.
Diferența dintre uleiul de măsline extra-virgin, virgin și rafinat
Nu orice ulei de măsline este de aceeași calitate!
Uleiul de măsline extravirgin este cea mai pură formă de ulei de măsline. Practic, pentru a primi această etichetă, în procesul de fabricare nu se folosește căldură, nu se folosesc substanțe chimice sau echipamente mecanice care să îi afecteze proprietățile. Este uleiul de prima presă. Prin urmare, uleiul de măsline extravirgin are cel mai înalt nivel de antioxidanți și cel mai înalt nivel de acid oleic, componente cu beneficii semnificative pentru sănătate.
Uleiul de măsline extravirgin are o aciditate ce nu depășește 0,8 %. Cu cât aciditatea unui ulei de măsline este mai mică, cu atât este uleiul este mai bun. Aciditatea măsoară câți din acizii grași liberi care se regăsesc în uleiul de măsline au fost rupți din starea lor naturală și originală. Prin urmare, aciditatea este un indicator general al calității uleiurilor de măsline. Uleiurile de măsline premium au o aciditate de 0,3%.
Deoarece uleiul de măsline extravirgin este cel rezistent la degradare, îl poți utiliza și la prăjit. Poți găti cu ulei de măsline extravirgin la temperaturi standard, 120°C – 200 °C. Uleiul de măsline extravirgin poate fi folosit și la coacere pentru a înlocui untul sau alte uleiuri.
Ulei de măsline virgin este un mix de ulei de măsline virgin și ulei de măsline rafinat. Căldura este utilizată pentru a extrage uleiul și este adesea un amestec de uleiuri provenite din mai multe surse. Uleiul de măsline virgin are o aciditate de 0,8 – 2%.
Mai găsești pe piață și „Ulei de măsline” rafinat. Este uleiul din turtă de măsline (pasta reziduală obținută după extragerea uleiului din măsline). În fabricare se utilizează procese chimice și termice pentru a face uleiul mai puțin colorat, mai puțin acid și fără gust. Astfel, acesta poate rezista mai mult pe rafturile consumatorilor. Uleiul de măsline rafinat poate fi amestecat cu cantități mici de ulei de măsline extravirgin, pentru a-i oferi o oarecare similitudine cu cel autentic.
Uleiul de măsline extra-virgin este o bijuterie agro-alimentară – esența a tot ce e mai bun din solurile fertile mediteraneene, din soarele care învăluie măslinii, din experiența agricultorilor artizanali transmisă din generație în generație.
Include uleiului de măsline extra-virgin în alimentația ta și bucură-te de sănătate și de un gust catifelat și aromat!