Deși nu este foarte pretențios și s-a adaptat foarte bine condițiilor de la noi, prunul poate fi afectat de o serie de boli date de ciuperci și bacterii. Pentru a recunoaște semnele acestor boli și a ști cum să acționezi pentru a proteja livada, îți prezentăm cele mai cunoscute boli ale culturilor de prun.
Făinarea
Făinarea este una dintre bolile frecvente în agricultură, afectând o categorie largă de plante, care nu se rezumă doar la pomii fructiferi. Se datorează unei ciuperci, care atacă lăstarii tineri și fructele aflate în primele faze de dezvoltare. Poate fi recunoscută ușor datorită petelor albe care apar pe frunze și se extind treptat, acoperind întreaga suprafață. Aceste pete sunt miceliul ciupercii, care devine ulterior cenușiu și prăfos, asemenea unei pulberi de făină. Frunzele atacate încep să se încrețească, iar în final se usucă și cad.
În cazul în care boala afectează și fructele, acestea sunt acoperite cu o pulbere fină de culoare albă, iar după câteva zile coaja începe să crape. Fisurile apărute în coajă favorizează pătrunderea în interior a bacteriilor și altor agenți patogeni, care vor duce în final la putrezirea fructelor.
Pentru a evita contaminarea cu ciuperca ce cauzează făinarea, este recomandată administrarea de tratamente cu fungicide specifice și o fertilizare corespunzătoare. De asemenea, dacă au apărut primele semne ale bolii, lăstarii afectați se îndepărtează și se ard.
Rugina
Boala este provocată de o ciupercă parazită, care se dezvoltă în primele faze pe anumite specii de anemone și porumbar, apoi migrează către pomii fructiferi. În cazul prunilor, rugina se manifestă prin apariția unor pete galbene pe partea superioară a frunzelor, în timp ce pe fața inferioară apari sporii ciupercii, plasați în dreptul petelor La început, aceștia au o culoare brună, după care se înnegresc.
Pomii afectați vor fi mai puțin rezistenți la temperaturi scăzute și vor începe să dea rod o dată la doi ani, având o productivitate mult mai scăzută.
O măsură de prevenire a ruginii este îndepărtarea din livadă a speciilor de anemone precum și a tufelor de porumbar, care sunt gazde intermediare pentru agentul patogen. De asemenea, frunzele afectate trebuie adunate din pom și distruse prin ardere, iar pomii trebuie tratați periodic cu soluții fungicide.
Putregaiul brun
Numită și Monilioza, această boală este specifică mai multor specii de sâmburoase, iar prunul nu face excepție. Afectează toate părțile aeriene ale pomilor și se transmite de la un sezon la altul prin intermediul frunzelor și fructelor putrezite, care nu cad de pe ramuri. Atunci când atacul are loc primăvara, sunt afectate florile, frunzele și lăstarii, iar atacurile din timpul verii afectează și fructele. Florile și frunzele se înnegresc și se usucă fără să cadă de pe ramuri, în timp ce fructele tinere se zbârcesc și cad.
Pe fructele ajunse la maturitate apar mai întâi pete circulare cafenii care se extind rapid și cuprind toată suprafața. Prunele se înmoaie și încep să putrezească, iar în final se mumifică, fără a cădea din pom. Astfel, ciupercile iernează pe fructele mumificate, iar in sezonul următor declanșează un nou atac.
Pe lângă tratamentele obișnuite cu soluții fungicide, în perioada de repaus vegetativ și cea de vegetație, se recomandă și tăierea ramurilor afectate, precum și îndepărtarea fructelor uscate.
Astfel de probleme pot fi prevenite dacă vei respecta calendarul lucrărilor specifice pentru livezile de pruni și dacă vei monitoriza permanent cultura, pentru a depista primele semne de boală încă din faza incipientă.
Sursa foto: unsplash.com