Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume. Elementul distinctiv care o caracterizează este stimulentul pe care îl conține, care poartă denumirea de cofeină. Aceasta are diverse efecte asupra organismului celor care o consumă.
Totuși, știați că ora la care această băutură este consumată influențează în mod substanțial impactul acesteia asupra organismului? În mod cert, acesta va fi extrem de diferit pentru o persoană care preferă o cafea imediat după ce s-a trezit și o persoană care preferă o oră ceva mai înaintată.
De asemenea, cafeaua este o băutură consumată extrem de frecvent la ieșirile în oraș, contribuind substanțial la procesul de socializare și la configurarea legăturilor interumane. Avantajul acesteia este că poate fi găsită sub diverse forme și sortimente, ceea ce extinde consumul său la întreaga perioadă a anului. În timp ce în anotimpul rece vă puteți încălzi cu o ceașcă de cafea fierbinte, vara vă puteți răcori cu un ice coffee.
Totuși, pentru a identifica ora perfectă pentru a consuma cafea, există în egală măsură criterii obiective, cât și criterii subiective, care sunt strâns legate de programul personal al fiecărei persoane.
Care este cel mai potrivit moment din zi pentru a consuma cafea?
Din punct de vedere obiectiv, cel mai potrivit interval de timp pentru a consuma cafea este între orele 9 și jumătate și 11 și jumătate dimineață, pentru că atunci majoritatea persoanelor au un nivel de cortizol scăzut, iar cofeina are capacitatea de crește nivelul de cortizol. Totuși, efectele pe termen lung nu au fost atât de bine studiate, iar răsfrângerile lor asupra sănătății sunt încă necunoscute.
Ce alte momente sunt potrivite pentru a consuma cafea, în funcție de activitățile desfășurate zilnic?
- Înainte de a desfășura activități fizice. Cafeaua este cunoscută pentru capacitatea de a accentua starea de alertă, care poate fi extrem de eficientă în creșterea eficienței și performanței atunci când realizați activități sportive. În plus, cafeaua reprezintă o variantă mai ieftină la suplimentele de dinainte de antrenament, care pot face o diferență semnificativă. Deci, pentru a avea efect, cafeaua ar trebui consumată cu aproximativ 30-60 de minute înainte de a începe activitatea sportivă.
- Cu cel putin 5 ore înainte de somn. Efectele stimulative ale acestei băuturi durează de regulă între 3 și 5 ore pentru majoritatea persoanelor, deoarece aproximativ jumătate din cantitatea de cofeină rămâne în corp pentru aproximativ 5 ore. Drept urmare, consumul de cafea la ora cinei ar putea duce la probleme de odihnă sau chiar la anxietate. În plus, pentru a atenua efectele, în a doua parte a zilei este indicat să consumați sortimente mai slabe, eventual de cafea cu lapte, astfel încât concentrația de cofeină să fie mult mai scăzută.
Totuși, un aspect esențial pe lângă ora potrivită pentru consumul de cafea este cantitatea, care influențează automat și efectele acesteia.
Care este cantitatea maximă de cafea recomandată pentru consumul zilnic?
Pentru persoanele sănătoase, cantitatea maximă de cafea care poate fi consumată zilnic este de aproximativ 400 mg de cofeină, care este echivalentul a patru căni de cafea/ 950 de ml. Totuși, pentru femeile însărcinate se recomandă o cantitate mai redusă, de 200-300 de mg zilnic.
Totuși, trebuie să aveți în vedere că aceste cifre fac referire la cantitatea totală de cofeină, din toate sursele, adică din toate alimentele și băuturile pe care le consumați zilnic, nu exclusiv din cafea. Alte surse ar putea fi anumite sortimente de ceai, sucuri, băuturi energizante sau ciocolată neagră.Deci, cafeaua rămâne o băutură care poate fi consumată zilnic, în anumite limite și în anumite momente ale zilei, fără a afecta sănătatea, ci, din contră având un efect benefic, spun cei de la Espresso Cafe.