De obicei, acest comportament apare nu numai cu aspiratorul, ci și cu uscătorul de păr, blenderul sau mașina de tuns iarba. Curios este că și cele mai moderne dispozitive au început să genereze aceste probleme, precum celebrele aspiratoare robot și chiar și televizoarele de înaltă rezoluție. Experții susțin că circa patru din zece câini reacționează astfel la pornirea aparatelor electrocasnice zgomotoase.

Cauți un aspirator vertical? – Începe cu ofertele eMAG

„Dezvoltarea tulburărilor legate de anxietate, inclusiv constrângeri, frică, fobii, anxietate generalizată și anxietate de separare, sunt probleme de comportament frecvente la câini”, susține Rodrigo Morales, medic veterinar, membru al Centrului pentru Managementul Mediului și Biodiversitatea Facultății de Veterinară și științele zootehnice ale Universității din Chile.

„Comportamentul câinilor cu fobie la zgomot poate varia, variind de la reacții ușoare, cum ar fi creșterea gâfâirii, hipersalivație (salivație excesivă), încercări de ascundere sau evadare, până la altele mai severe, care includ comportamente distructive și auto-vătămare”, spune specialistul. Pentru aceasta, este important ca oamenii să înțeleagă frica ca „un răspuns emoțional care apare ca urmare a unui pericol real sau perceput ca atare; este o reacție normală, adaptativă și proporțională la stimul, al cărei scop este protejarea animalului de posibilele vătămări ”.

De ce se întâmplă

Faptul că câinii sunt deranjați de zgomotul emis de un aspirator sau de alte aparate zgomotoase pe care le folosim acasă poate fi asociat cu mai mulți factori. Cei mai mulți experți cred că este vorba de o stimulare precoce precară, cea care ar putea apărea între săptămânile 3 și 16 de viață. În acest stadiu, câinele este mai receptiv la mediu, creierul este fiziologic mai plastic și mai sensibil. Dacă este apoi expus zgomotului aspiratorului, fără niciun fel de control sau de lucru cu animalul, acesta poate genera frică.

Cât de gravă este frica va depinde „de personalitatea și sensibilitatea fiecărui câine”, potrivit specialiștilor. În timp ce pentru unii aparatul poate fi ceva curios care îi face să dorească să alerge sau să muște, alți câini pot dezvolta adevărate traume. Mulți proprietari nu o văd ca pe o problemă reală. Mulți tind să agraveze problemele, prezentând aspiratorul ca pe un joc sau ceva la care câinele trebuie să se adapteze în mod natural, fără a considera că este complet străin pentru ei.

De asemenea, pot exista factori genetici implicați care predispun animalul la o sensibilitate mai mare, care poate fi specifică. Simțul auditiv al câinilor este mai sensibil decât cel al ființelor umane.

Idei de aspiratoare verticale pentru acasă

Specialiștii sunt categorici: situația nu se rezolvă cu vechea metodă prin care câinele este pus efectiv în fața aspiratorului și se așteaptă ca acesta să se obișnuiască cu acesta. Mai rău, acest lucru poate agrava situația, generând fobii și / sau traume pentru câinele tău iubit .

„A pune câinele într-o situație în care nu are de ales decât să se predea se numește neputință. Prin expunerea masivă, animalul suferă niveluri de stres atât de puternice încât poate duce la o situație în care, aparent, nu mai este frică. Dar, în realitate, generăm blocaje emoționale”, spun specialiștii.

Dacă câinii au fost obișnuiți cu stimuli – cum ar fi un aspirator pornit – în primele luni de viață (în perioada sensibilă de socializare), probabilitatea ca la maturitate să-l găsească aversiv, până la punctul de a genera frică, este mult mai mică. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca un câine adult adoptat să aibă reacții negative la aparatele zgomotoase.

În orice caz, experții recomandă să apelăm la un medic veterinar dedicat etologiei – o disciplină care studiază comportamentul animalelor – pentru a ajuta câinele să depășească aceste probleme.

Pe de altă parte, luați în considerare următoarele sfaturi.

Există diferite lucruri care pot fi făcute pentru a reduce frica pe care câinele o poate avea față de aspirator și alte dispozitive, făcându-i în cele din urmă prieteni. Specialiștii sunt de acord că este esențial să considerăm că acestea necesită gradualitate, consecvență și răbdare.

Este posibil să trebuiască să începem la o distanță mai mare sau mai puțină intensitate a sunetului sau a mișcării, în funcție de dispozitiv, precum și să încorporăm recompense pentru a face procesul mai ușor de utilizat. Este foarte important să știm să citim ce ne spune câinele prin gesturile sale, să ne oprim dacă este agitat sau speriat și să nu-l forțăm să interacționeze. De exemplu, ne putem juca cu cățelușul nostru și putem scoate aspiratorul în același timp. Ca aspiratorul să fie prezent în momente plăcute, de joacă, mâncare sau mângâieri. Apoi creștem gradul de expunere în funcție de modul în care reacționează el.

 
 

Urmărește-ne pe Google News