Cancerul mamar este o boală cruntă. Pe vremuri, ea era asociată cu decesul sau, în cazurile fericite, o traumă fizică peste care psihic e aproape imposibil să treci. Pierderea unui sân sau a ambilor sâni are capacitatea de a schimba percepția despre sine. Oamenii te privesc diferit și asta se reflectă și pe interior.

Astăzi, tratamentul cancerului mamar nu se mai prezintă așa. Dar, totul începe cu prevenția.

Există prevenție ân cancerul mamar?

Din păcate, nu. Ceea ce putem preveni este diagnosticul avansat, acela în fața căruia nici medicul nu are prea multe arme cu care să lupte. 

Apariția cancerului mamar nu poate fi prevăzută. Însă poate fi preîntâmpinată. Diagnosticat la timp, cancerul la sân poate fi învins și integritatea trupului femei păstrată.

Ce schimbare aduce tratamentul modern al cancerului mamar?

O schimbare majoră. Astăzi, mastecomia este recomandată doar în cazurile avansate, complicate.

Cancerul mamar poate fi descoperit când leziunea are dimensiuni infra-milimetrice, când nu se pune problema de mastectomie radicală sau simplă, de excizie ganglionară sau alte manevre chirurgicale prea agresive. 

Ce înseamnă tratament conservator?

Tratamentul conservator înseamnă eliminarea pe cale chirurgicală a tumorii cu păstrarea sânului. Practic, este operația prin care medicul îndepărtează numai o parte a țesutului mamar, unde se află tumoarea, deosebindu-se de mastectomie, care presupune îndepărtarea completă a sânului, chiar și a țesutului sănătos.

Există două metode de tratament: loco-regional și sistemic. Tratamentul loco-regional presupune eliminarea tumorii și a țesutului învecinat și include intervenția chirurgicală, cu sau fără radioterapie, în timp ce tratamentul sistemic are ca scop tratarea celulelor canceroase din întregul organism. Acesta din urmă presupune tratament sistemic, respectiv chimioterapie, administrată pe cale venoasă sau orală, sau terapie de stimulare a sistemului imunitar și terapie hormonală (anti-estrogenică).

Cărui specialist ne adresăm pentru a trata cancerul mamar?

Tratamentul cancerului mamar presupune un parcurs complex la care participă medici de mai multe specialități: medicul chirurg,medicul oncolog, medicul radioterapeut, medicul radiolog, chirurgul plastician în eventualitatea unei intervenții oncoplastice, psihoterapeutul și dieteticianul. 

Este important să alegeți un centru specializat în tratamentul cancerului mamar, întrucât beneficiați de o expertiză mai amplă asupra tratamentului bolii și de personal care are un protocol specific, cum ar fi comunicarea cu pacientele. Un astfel de centru va facilita aspectul comunicării printr-un manager de caz care va ține permanent legătura cu pacientele pentru a urmări protocolul de monitorizare și după intervenție.

În concluzie: screening-ul imagistic este deosebit de important pentru a preîntâmpina un stadiu avansat al bolii. Mergi la medic anual pentru a efectua ecografia sau mamografia, dacă ai peste 40 de ani.Articol oferit de Institutul Sânului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News