Vezi în cele ce urmează cum îți poți stimula copilul să meargă la școală fără a-l șantaja, a-l umili sau a-l forța.

Oferă copilului un „echipament” care să-l bucure

Fie că vorbim de o geacă în culoarea sa preferată ori de ghiozdane scolare simpatice, cu personaje îndrăgite, este important să motivezi copilul printr-un obiect atractiv ce îl va avea cu el zilnic.

Asocierea mersului la școală cu un obiect drăguț și util primit de la părinți va transforma corvoada în entuziasm. Poți chiar să și creezi o poveste în jurul obiectului respectiv.

Trimite-l spre școală împreună cu un prieten

Dacă ai prin vecini sau în împrejurimi un alt copil de vârsta lui (sau de o vârstă apropiată), aranjează ca aceștia să se întâlnească și să facă drumul împreună. Vor fi încântați de posibilitatea de a vorbi și de a se distra până la începerea orelor.

Creează o rutină matinală plăcută

În primul rând, este esențial să existe o rutină, pentru a elimina anxietatea cauzată de neprevăzut. Poate include puțină muzică veselă, un ceai alături de tine când îți bei cafeaua sau un mic joc. Astfel, copilul știe la ce să se aștepte.

De asemenea, află ce i-ar face plăcere la ora dimineții. Dacă se trezește cu poftă de mâncare, atunci pregătește un mic dejun gustos. În cazul în care preferă jocul, alege ceva scurt și dinamic.

Stabilește o „răsplată”

Cei mici funcționează mai bine atunci când au anticipări pozitive. De exemplu, când le spui că, după școală, veți face o plimbare, veți merge la mall să luați înghețată ori veți sta mai mult la locul preferat de joacă, va fi mai dornic să meargă la ore.

Reține un detaliu important: răsplata nu trebuie să fie zilnică, ci stabilită pentru anumite zile. Altfel, riscă să devină obositor pentru tine, iar copilul nu va mai face nimic decât dacă i se oferă o răsplată.

Lasă-l să preia controlul

Din când în când, sub anumite aspecte, este bine să îl lași pe cel mic să preia controlul. Permite-i să își aleagă singur ce să aibă în pachețelul cu mâncare, ce încălțări să poarte sau ce penar să își cumpere.

Atunci când copilul simte că are și el control asupra unor aspecte și nu face doar ce îi ordonă adulții, devine mult mai receptiv și mai încântat de activitățile școlare.

Inversează rolurile

Nu contează când faceți asta – poate fi dimineața sau când revine acasă. Ideea este să pretinzi că tu ești elevul, iar el profesorul. Întreabă-l ce a învățat în ziua precedentă sau ce i-a plăcut mai mult și cere-i să te învețe sau să-ți predea.

Această schimbare este binevenită, deoarece intervine în rutina rolurilor obișnuite și aduce amuzament copilului. Totodată, se simte mai capabil și mai important.

Abordează altfel materia de care se teme

Dacă nu îi place matematica sau orice altă materie, ai putea să i-o prezinți într-o altă lumină. Caută clipuri scurte referitoare la materia respectivă, care să fie amuzante, interesante ori să conțină animații. Vei descoperi clipuri ce prezintă foarte atractiv subiecte comune pe care le învață copiii la școală.

Află ce anume îl sperie sau îl intimidează și caută să îi prezinți acel subiect într-o manieră diferită. Puteți face asta la micul dejun, înainte de plecarea la școală.

Introdu treptat aceste metode – alege pentru început una sau două, apoi poți adăuga mai multe. Felul în care copilul se raportează la cursuri se va schimba garantat. Acordă atenție feedbackului și oricăror reacții din partea copilului. Este posibil să fie mai receptiv la unele metode și mai indiferent la altele. Observă ce funcționează și creează o rutină mai plăcută pentru toți!

Sursa foto: Shutterstock

 
 

Urmărește-ne pe Google News