Tot mai multe persoane din ziua de azi aleg cazane în condensaţie pe combustibil gazos pentru a-și încălzi locuințele. Principalele motive din spatele alegerii lor sunt reducerea costurilor de încălzire, precum și reducerea emisiei de gaze toxice în atmosferă. Acest tip de cazane, la fel precum centralele clasice, pot fi folosite atât pentru încălzirea propriu-zisă a unui spațiu, cât și pentru prepararea apei calde.
Care sunt avantajele cazanelor în condensație?
În ceea ce privește eficiența lor energetică, aceste dispozitive revoluționare ating valori de până la 98%, mai mult decât centralele obișnuite de apartament. De asemenea, datorită tehnologiei moderne de la baza lor, aceste cazane produc mai puțină funingine, dar și o cantitate mai mică de particule fine în timpul combustiei.
Prin folosirea unei astfel de centrale, consumul pentru încălzirea locuinței și pentru prepararea apei calde poate scădea cu până la 30%, o valoare destul de importantă, mai ales acum, când costurile energiei au crescut în asemenea măsură și ne afectează direct sau indirect pe fiecare dintre noi.
Merită să mai adăugăm și faptul că un cazan în condensație are costuri de investiție reduse, mai ales dacă este vorba de un produs Viessmann.
Viessmann este o companie germană cu o istorie mai lungă de 100 de ani pe piața cazanelor și a sistemelor de încălzire, cu produse de top, care pot fi cumpărate de pe website-ul viessmann.ro.
De asemenea, aceste cazane au și o extindere flexibilă, de exemplu, ele pot fi folosite în tandem cu colectoare solare sau pompe de căldură, în funcție de preferințele utilizatorilor lor.
Care este modul de funcționare a unui cazan în condensație
În interiorul unui cazan cu condensație care funcționează pe gaz, apa se încălzește prin căldura de combustie, în mod identic ca la cazanele fără condensație. Însă, în mod normal, gazele rezultate prin ardere s-ar elimina pe horn și astfel, energia pe care ele o conțin s-ar pierde. Dar în cazul cazanelor în condensație această energie se exploatează intens și se folosește tot pentru încălzire.
În vederea obținerii de energie, este necesar ca vaporii de apă să se condenseze. Acest lucru are loc la o temperatură mai mică de 56 de grade Celsius. Folosindu-se de un schimbător de căldură special conceput, cazanul în condensație este capabil să răcească aburii. Energia astfel acumulată se folosește pentru preîncălzirea apei reci, iar când apa fierbinte trece apoi prin schimbătorul de căldură, se ajunge la temperatura dorită.
În tot acest proces rezultă apă reziduală care trebuie eliminată. Din fericire însă, aciditatea acesteia este atât de mică, încât ea poate fi condusă către un sistem de canalizare obișnuit, fără a fi nevoie de neutralizare.
Ce trebuie să faci pentru a instala un cazan în condensație?
Înainte de a investi într-un cazan în condensație, trebuie să știi că va fi nevoie să faci niște modificări la hornul locuinței tale. În funcție de tipul și structura lui, s-ar putea să fie nevoie să-i instalezi o conductă din plastic. Nu este ceva dificil de montat, dar trebuie totuși să reții și acest lucru pentru a putea folosi sistemul în deplină siguranță.
Cum alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru locuința ta?
Nu există o soluție standard pentru toate locuințele din întreaga lume și nici măcar ceva care să se potrivească la toate locuințele din România. Însă, în zonele unde există infrastructură și te poți conecta la rețeaua de gaz, cazanele în condensație reprezintă o soluție foarte bună și dacă vrei s-o încerci, merită să apelezi la un specialist Viessmann care să te îndrume către cel mai potrivit sistem pentru locuința ta.