Cetățenia română
Pentru a beneficia de un credit imobiliar, cei mai mulți dintre finanțatori au ca și criteriu de eligibilitate cetățenia română și domiciliul în România.
Dovada avansului
După cum prea bine știi, înainte de accesarea efectivă a creditului, va fi necesar să economisești o perioadă de timp pentru avans. În momentul de față, avansul poate varia de la 15% (dacă este prima proprietate cumpărată; la a doua, avansum minim este de 25%) până la 30% (pentru creditele în lei). În cazul creditelor în euro, limita minimă a avansului este de 20%. Astfel, pentru o locuință de 60.000 de euro, această diferență echivalează cu un plus de (cel puțin) 12.000 de euro pe care ar trebui să-i scoți din buzunar.
Deși poate părea destul de restrictivă, această condiție impusă are, de fapt, un avantaj pe termen lung: cu cât împrumuți mai puțin, cu atât vei avea mai puțin de rambursat, iar asta înseamnă că vei plăti mai puține dobânzi și că vei putea lichida creditul mai repede.
Dovada existenței unor venituri stabile care să acopere rata, dobânda și comisioanele
Pentru acest pas, nu va trebui să aloci foarte mult timp, deoarece verificările din salarii se vor face rapid de către ANAF. În cazul veniturilor din străinătate, va fi necesar un document în original și cu traducere legalizată, emis de angajator, unde se vor prezenta mai multe date despre veniturile realizate. Pe lângă acestea, va mai fi nevoie să prezinți contractul de muncă, dovezile privind luarea în evidență de către autoritatea fiscală a țării respective și o declarație pe propria răspundere.
Dacă realizezi venituri din activități independente, va fi necesar un contract de desfășurare a acestor activități sau un act legal care dovedește activitatea independentă (care se desfășoară de cel puțin 6 luni), un certificat de înmatriculare la ORC, o declarație unică privind contribuțiile sociale și impozitul pe venit, certificatul de înregistrare fiscală și registrul de încasări și plăți, dacă este cazul.
Dovada vechimii în muncă
Condițiile pentru acest punct pot varia în funcție de finanțatorii cu care vei colabora. Cu toate acestea, cel mai adesea este necesar un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată, care a fost încheiat cu cel puțin șase luni înainte de a solicita creditul.
Să nu depășești gradul maxim de îndatorare
Gradul de îndatorare se referă la ponderea reprezentată de toate obligațiile curente și rata lunară în venitul total al celui (sau celor) care contractează un credit. Dacă în trecut acest indicator putea depăși pragul de 60%, la 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare noile reglementări ale Băncii Naționale a României (BNR), care stipulează că gradul maxim de îndatorare pentru împrumuturile în lei este de 40% din venitul net și 20% pentru creditele în valută. Potrivit BNR, acest regulament se aplică atât instituţiilor bancare, cât şi IFN.
Garanțiile conform tipului de credit
În funcție de tipul de credit ales, va trebui să prezinți garanțiile necesare. Astfel, în cazul creditelor ipotecare – imobiliare, va fi necesară o ipotecă. Acest lucru înseamnă că în cazul incapacității tale de plată, creditorul va avea dreptul de a revendica un articol de valoare a debitorului. Cel mai adesea, locuința pentru care se face creditul este utilizată drept garanție.
Dovada că nu ai credite restante, atât tu, cât și codebitorul, dacă există
Acest pas este inclus în etapa de scoring. Scorul este influențat de mai mulți factori, precum: istoricul de creditare, numărul interogărilor la birourile de credit, durata, tipul și frecvența ratelor din trecut. Cu cât scorul tău este mai mic, cu atât mai reduse sunt șansele de a primi creditul dorit.
Să îndeplinești vârsta maximă la finalul perioadei de creditare
Cei mai mulți dintre finanțatori acordă creditele ipotecare până la împlinirea vârstei de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, cu o perioadă maximă de rambursare de 30 de ani. Dacă creditul este acordat unui cuplu, criteriul de vârstă trebuie îndeplinit de către amândoi.
Concluzie
Achiziționarea unei proprietăți va fi probabil cea mai scumpă tranzacție din viața ta. Așadar, este important să te informezi în timp util și să fii atent în fiecare etapă a întregului proces. Cu toate acestea, dacă dorești să beneficiezi de un credit ipotecar într-un timp cât mai scurt, soluția ideală pentru tine poate fi apelarea la un broker de credite. Un astfel de specialist te va ajuta să găsești cele mai bune rate ale dobânzii și te va susține constant, până vei obține creditul. Serviciul este complet gratuit.
Solicită o întâlnire cu un broker de credite direct pe Imobiliare.ro!