La ora actuală, se cunosc 4000 de specii de gândaci de bucătărie. Un lucru pe care îl au în comun toate aceste insecte este faptul că sunt animale nocturne și extrem de versatile. Ele se adaptează foarte ușor la orice mediu, iar înmulțirea lor este aproape imposibil de controlat fără aparatură de calitate. Chiar dacă pare imposibil, gândacii de bucătărie pot supraviețui până la 30 de zile fără hrană și până la o săptămână fără cap. De aceea, când știm că sunt atât de des întâlniți și mai puternici decât majoritatea animalelor, nu putem să nu ne gândim și la cât de periculoasă este existența lor pentru om.
Mușcă sau înțeapă gândacii de bucătărie?
Din fericire, gândacii de bucătărie nu sunt deloc niște animale agresive, iar atunci când dau ochii cu un prădător, primul lor instinct este de apărare, nu de luptă. Pe de altă parte, gândacii de bucătărie pot să muște, în cazuri foarte rare, în special animale de companie, dar doar dacă acestea sunt atât de slăbite încât să nu se poată mișca pentru a goni micile insecte. De asemenea, chiar dacă mușcă, mușcăturile lor nu sunt atât de periculoase deoarece ei nu produc niciun fel de otravă, dar pot transmite boli.
Sunt gândacii de bucătărie periculoși pentru sănătatea omului?
Gândacii de bucătărie pot fi purtători de microorganisme și agenți patogeni care afectează sănătatea umană. Oamenii de știință au descoperit nu mai puțin de 30 de specii diferite de bacterii care trăiesc pe corpul gândacilor de bucătărie. Organizația Mondială a Sănătății a comunicat faptul că aceste insecte pot transmite dizenterie, coleră, febră tifoidă, poliomielită și salmonela. De asemenea, existența lor într-o locuință poate înrăutăți simptomele persoanelor care suferă de astm și alte boli respiratorii deoarece saliva și fecalele lor sunt alergene. Gândacii de bucătărie produc chiar o proteină care declanșează reacții alergice în corpul uman.
Cum ne putem feri de gândacii de bucătărie?
Când te confrunți cu o invazie de gândaci de bucătărie, cel mai bine este să apelezi la specialiști dacă vrei să scapi de aceste ființe odată pentru totdeauna. Dar, pentru a nu ajunge până la o astfel de situație critică, este bine să iei măsuri preventive, chiar înainte de a vedea primul animal. Iată câteva idei:
- astupă toate crăpăturile din locuința ta;
- repară toate țevile de apă defecte;
- înlătură orice sursă de apă stătută și închide mereu capacul de la toaletă;
- încearcă să nu pui niciodată prea multă apă la flori;
- curăță masa și șterge de fiecare dată orice urmă de mâncare;
- dă cu aspiratorul cel puțin o dată pe săptămână;
- dacă ai lemne pentru foc, nu le ține în casă;
- păstrează gazonul curat și îngrijit.
Toate aceste lucruri te pot ajuta să stai departe de gândacii de bucătărie. Dar, așa cum am spus și în rândurile anterioare, când problema devine una prea complicată, cea mai bună soluție este să lași totul pe mâna specialiștilor.