Cunoscând venitul total al gospodăriei, cât ai economisit pentru avans și cheltuielile lunare (plățile cu mașina, cheltuielile de trai, ratele, etc.), plus alte cheltuieli pe care va trebui să le achiți (taxe pe proprietate, utilități), poți obține o estimare rezonabilă. Parcurge articolul pentru a afla mai multe despre factorii care îți pot afecta accesibilitatea creditului ipotecar.

Cum să calculezi cât îți permiți să plătești lunar?

Pentru a afla cât îți poți permite, trebuie să faci câteva calcule. Dacă nu vrei să depui prea mult efort, lasă-te în seama noastră. Astfel, pentru a calcula cuantumul creditului pe care ți-l poți permite, ia în considerare următorii pași:

1. Calculează 25% din salariul tău net

Deși gradul de îndatorare maxim permis de bănci este de maxim 40%, pentru a calcula cât îți poți permite să plătești lunar, utilizează regula de 25%: nu cheltui niciodată mai mult de 25% din salariul lunar (net) pe ratele ipotecare. Respectarea acestei reguli te ferește de situația în care te angajezi la un credit mult prea mare pentru resursele tale financiare. Viitorul tău acasă trebuie să fie o binecuvântare, nu un blestem.

Să presupunem că ai venituri nete de 5.000 lei pe lună. Conform regulii de 25%, asta înseamnă că rata lunară nu trebuie să depășească 1.250 lei. Păstrează această proporție și te vei bucura de un buget mult mai relaxat, care îți va putea permite și îndeplinirea altor obiective financiare.

2. Folosește calculatorul de credit ipotecar Imobiliare.ro pentru a determina bugetul de care dispui

Desigur, ai putea să calculezi de unul singur, împărțind prețul unei case la 180 de luni (adică un credit ipotecar pe 15 ani) și apoi să înmulțești soldul lunar rămas cu rata dobânzii. Dar poți economi timp și efort, apelând la un instrument gratuit și ușor de folosit.  

3. Ia în considerare costurile asociate proprietății

Ține cont de faptul că o proprietate va avea nevoie și de reparații, întreținere sau poate chiar modernizări (de exemplu, o redecorare a bucătăriei te poate costa peste 5.000€). Cu toate acestea, fondul de urgență poate acoperi dezastrele majore.

4. Economisește un avans mai mare

Avansul are un impact mare asupra sumei oferite pentru creditare de către instituțiile financiare. Cu cât depui mai mulți bani, cu atât va trebui să împrumuți mai puțini bani. Acest lucru înseamnă plăți lunare ipotecare mai mici și un termen mai rapid pentru achitarea creditului.

Care sunt semnalele care îți indică faptul că încă nu ești pregătit să achiziționezi o proprietate prin credit?

  • Ai foarte multe datorii
  • Nu dispui de un fond de urgență care îți poate acoperi până la 3-6 luni de cheltuieli
  • Nu dispui de un avans de 15% sau mai mult

Cum pot afla ce opțiune de credit ipotecar este cea mai potrivită pentru tine?

Solicită o întâlnire cu unul dintre brokerii de credite disponibili pe Imobiliare.ro pentru a colabora gratuit cu un specialist. Acesta este un serviciu gratuit, care nu prevede costuri ascunse și prin care poți obține soluția optima de creditare potrivită nevoilor tale.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News