Pacienta avea un istoric de endometrioză ovariană, iar la momentul în care aceasta s-a prezentat la Camera de Gardă a Spitalului Regina Maria Brașov avea simptome de ocluzie de intestin subțire: dureri abdominale care s-au înrăutățit în decurs de două zile, asociate cu greață, vărsături și absența tranzitului intestinal pentru materii fecale.
„Primele simptome – înțepături în stomac – au apărut după-amiază. Inițial, le-am pus pe seama prânzului mâncat. Pe măsură ce trecea timpul, durerile abdominale și starea de greață s-au intensificat. Cu câteva pastile am crezut că rezolv problema, dar totul a devenit mult mai intens pe parcursul nopții. Spre dimineață au apărut și vărsăturile. Când nu am mai putut suporta durerile, m-am prezentat la Camera de Gardă pentru Adulți a Spitalului Regina Maria Brașov. Erau deja 24 de ore de la apariția primelor simptome. În urma investigației RMN, medicul chirurg a putut concluziona că durerile erau cauzate de o ocluzie intestinală foarte riscantă care necesită o operație urgentă.” – mărturisește pacienta.
Deși diagnosticul a stabilit ocluzia intestinală în urma unui RMN abdomino-pelvian cu substanță de contrast, pacienta a refuzat internarea, în contextul în care simptomatologia s-a remis parțial după tratamentul inițiat la Camera de Gardă.
„Pentru că tratamentul perfuzabil inițial la Camera de Gardă a dat rezultate, în sensul ameliorării durerilor, am refuzat internarea și am părăsit spitalul pe propria răspundere, crezând că totul va trece cu tratament medicamentos. Nu după mult timp, durerile au reapărut, astfel că m-am reîntors la spital pentru operație.” – relatează pacienta.
Din cauza faptului că tranzitul intestinal al pacientei era întrerupt de peste 48 de ore, echipa medicală multidisciplinară a hotărât temporizarea operației și începerea tratamentului perfuzabil (reumplere volemică și reechilibrare hidroelectrolitică).
După stabilizarea pacientei, intervenția chirurgicală a fost efectuată printr-o incizie abdominală. În felul acesta, medicii au reușit să identifice un obstacol pe ultima porțiune a intestinului subțire (ileon terminal). În trecut, pacienta a mai fost operată pentru focare endometriozice la nivelul ovarului, însă acum nu au fost identificate. Astfel, doctorii au eliminat o parte din intestin în dreptul zonei afectate.
Intervenția a fost una limitată, luând în considerare vârsta pacientei și absența semnelor clinice și imagistice de cancer.
Starea de sănătate a pacientei a evoluat favorabil după operație.
Încă din ziua operației, femeia de 41 de ani s-a mobilizat, iar tranzitul intestinal a fost reluat din ziua a treia. Pacienta a fost externată fără niciun fel de complicații postoperatorii chiar în a cincea zi, iar ca urmare a intervenției limitate, s-a reușit recuperarea completă.