Împiedică pierderile dentare și deteriorarea dinților

Persoanele care suferă de bruxism, un obicei patologic manifestat prin scrâșnirea dinților, cu precădere în momentele în care nu poate fi controlat, precum somnul de noapte, se confruntă adesea cu pierderi dentare și deteriorarea dinților. Pentru aceștia, gutierele pentru bruxism au rolul de a proteja dinții și de a împiedica un contact direct al acestora.

Protejează lucrările dentare

Există gutiere special concepute pentru protecția lucrărilor dentare importante, care modifică forma dinților, așa cum este un implant dentar. Acestea sunt realizate la recomandarea medicului, se confecționează după o amprentă dentară a pacientului în cabinetele de tehnică dentară și se poartă temporar, pentru perioade scurte de timp.

Mențin poziția dinților

Ulterior îndepărtării aparatului dentar și al unui tratament de ortodontie, dinții au tendința de a reveni la poziția inițială, în perioada imediat următoare. În acest sens, au fost concepute gutierele de contenție, care mențin poziția dinților după un tratament ortodontic, în perioada scurtă în care aceștia pot încă migra.

Reduc durerile de cap, mandibulare sau de gât

Persoanele care suferă de bruxism se confruntă adesea cu dureri ale maxilarelor, ale mușchilor faciali și a celor care susțin gâtul, dar și cu migrene. Toate acestea sunt efecte ale scrâșnirii dinților și pot fi ameliorate prin purtarea unei gutiere în timpul nopții. Aceasta împiedică atingerea dinților, reduc mișcările mandibulare și previn încordarea mușchilor faciali și ai gâtului.

Promovează obiceiuri sănătoase de igienă orală

Purtarea gutierei dentare impune o igienă orală perfectă. Atât gutiera, cât și dinții trebuie curățate bine înaintea fiecărei purtări, prin periaj, clătire cu apă de gură, folosirea aței dentare. Dacă rutina ta de spălat pe dinți seara nu includea toți acești pași, odată ce vei purta gutieră, îți vei dezvolta obiceiuri mai sănătoase de igienă dentară.

Reduc sforăitul

Tensiunea de la nivelul maxilarelor, asociată adesea cu bruxismul, împiedică pătrunderea corectă a aerului către căile respiratorii și poate provoca efecte precum sforăitul. Atunci când porți gutiera în timpul nopții, tensiunea mandibulară se reduce, iar căile respiratorii se eliberează. Totodată, calitatea somnului se îmbunătățește considerabil datorită gutierei dentare destinată purtării în timpul nopții.

Gutiera dentară este o investiție destul de accesibilă, având în vedere beneficiile pe care le are. Discută cu medicul tău stomatolog cu privire la necesitatea purtării uneia și cere-i sfaturi privind purtarea, dar și întreținerea.

Sursă foto: Unsplash

Urmărește-ne pe Google News