În acest scenariu intră și scaunele ergonomice. Aceste instrumente de lucru sunt concepute special pentru a sprijini postura la birou. Un scaun ergonomic de calitate include nenumărate caracteristici care permit lucrătorilor de la biroul de acasă să mențină o postură potrivită pentru a sprijini sănătatea fizică, dar și productivitatea și eficiența.

Dacă te numeri printre persoanele care lucrează de acasă din fața unui monitor sau laptop, trebuie să te gândești bine la ce tip de scaun alegi pentru birou. În continuare îți prezentăm caracteristicile ergonomice care nu sunt deloc de neglijat când alegi scaunul de birou:

  1. Înălțime ușor ajustabilă

Un scaun ergonomic de calitate îți va permite să-i ajustezi înălțimea în funcție de o serie de factori: înălțimea proprie, înălțimea biroului și preferințele personale. Această caracteristică vine să susțină atât persoanele scunde, cât și persoanele foarte înalte. În acest fel, utilizatorul scaunului ergonomic de calitate va putea să-și țină picioarele confortabil pe podea, cu coapsele îndreptate orizontal și mâinile drepte, pentru o postură sănătoasă. 

  1. Adâncime ajustabilă

Următoarea caracteristică importantă pe care o are un scaun ergonomic de calitate este posibilitatea ajustării adâncimii pernei pentru șezut. O postură sănătoasă pe scaunul de birou trebuie să permită reglarea spațiului dintre marginea scaunului și partea din spate a genunchiului, care trebuie să se afle între 5 și 10 cm.

Dacă partea pentru șezut este poziționată prea departe de partea care sprijină spatele, acest lucru ar putea pune presiune asupra genunchilor, iar în timp ar putea afecta fluxul sanguin.

  1. Suport lombar

Suportul lombar este una dintre caracteristicile cel mai des menționate atunci când vine vorba de un scaun ergonomic de calitate. Suportul lombar poate fi furnizat în diferite forme, fie prin design-ul scaunului în sine, fie prin posibilitatea setării unor opțiuni. La fel ca toate celelalte caracteristici, suportul lombar trebuie să fie ajustabil, astfel încât să îl poți plasa în poziția corectă.

  1. Tetiera și cotierele

Tetierea și cotierele reprezintă spațiile unde îți sprijini capul și mâinile. Suportul reglabil pentru cotiere te poate ajuta să reduci din tensiunea din partea superioară a corpului, permițând umerilor să se relaxeze în timpul lucrului. Partea avantajoasă este că, după o zi întreagă de muncă, nu vei mai simți aceeași încordare a brațelor și umerilor.

În același timp, tetiera este esențială pentru a sprijini partea din spate a capului, permițând eliberarea tensiunii care în mod normal se instalează în zona din spate a gâtului. În mod special, această caracteristică este importantă pentru persoanele mai înalte care au nevoie de un scaun de birou confortabil.

  1. Materialele din care este conceput scaunul ergonomic

Materialele de calitate dintr-un scaun ergonomic pot face o mare diferență pentru nivelul de confort pe care vrei să-l atingi. În funcție de cât timp petreci la birou și de temperatura din cameră, încearcă să alegi un scaun care să nu-ți facă spatele să transpire. Scaunele ergonomice din plasă pot fi o opțiune ideală pentru acest scenariu.

În schimb, dacă lucrezi într-o încăpere în care temperatura nu depășește valoarea medie indicată (18 – 20 grade Celsius), atunci ai mai multă libertate în alegerea materialului.

Indiferent de cât de calitativ este scaunul ergonomic pe care-l achiziționezi, este indicat să-ți schimbi frecvent postura de-a lungul zilei sau să te ridici din fața biroului pentru câteva exerciții fizice.

Sursa foto: shutterstock.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News