Ce presupune refinanțarea unui credit?

Refinanțarea unui împrumut îți permite să înlocuiești creditul imobiliar actual (sau cel de nevoi personale) cu un altul, care are condiții mai favorabile. Prin acest proces, vei contracta un nou credit pentru a achita datoria existentă, iar termenii vechiului împrumut vor fi înlocuiți cu unii noi. Majoritatea creditorilor care oferă împrumuturi imobiliare oferă și opțiuni de refinanțare.

Motivul principal pentru care se optează pentru o astfel de variantă este obținerea unui credit cât mai accesibil. De multe ori, o refinanțare poate reduce rata dobânzii. De exemplu, un proprietar cu un credit pe 30 de ani ar plăti probabil o rată a dobânzii variabile între 5% și 7%. Cu toate acestea, în piața financiară există și posibilitatea unei rate a dobânzii de 4%. În consecință, proprietarul poate opta pentru reducerea ratei dobânzii prin refinanțarea împrumutului, economisind sute de lei pe lună.

De asemenea, mai poți opta pentru această opțiune pentru a achita creditul mai repede. Deși termenele mai lungi permit o plată lunară mai mică, acestea implică un cost total mai mare din cauza acumulării dobânzii pe o perioadă mai lungă de timp. Cu toate acestea, unele împrumuturi, precum creditele imobiliare, vor veni cu penalități de rambursare anticipată. Dacă dispui de numerarul disponibil pentru a face o plată mai mare în fiecare lună, un termen mai scurt poate economisi mulți bani la ratele dobânzilor. Pentru a afla cât poți economisi prin refinanțare folosește instrumentul Imobiliare.ro

Care sunt pașii pentru a refinanța un credit?

 Pentru început, va fi necesar să parcurgi clauzele contractului actual pentru a putea vedea valoarea pe care o plătești în momentul de față. De asemenea, ar trebui să verifici dacă există penalități de plată anticipată pentru împrumutul curent. În acest caz, valoarea refinanțării ar putea depăși costul de reziliere anticipată.

Poți opta pentru o refinanțare la aceeași bancă, aceasta fiind soluția cea mai la îndemână sau la o altă bancă. Indiferent de scenariu, procesul este foarte simplu. Astfel, îți va fi accesat un nou credit, în funcție de perioada dorită și noua dobândă, creditul anterior fiind închis.  Cu toate acestea, trebuie să ții cont că scorul FICO poate fi influențat în funcție de suma acordata sau perioada aleasă.

Indiferent dacă dorești să modifici durata creditului sau să reduci rata dobânzii, poți apela cu încredere la consultanța unui broker de credite. Cu ajutorul unui astfel de specialist, vei putea găsi soluția de refinanțare ideală pentru obiectivele tale financiare.

Ce reprezintă indicii ROBOR și IRCC?

Indicele ROBOR, calculat zilnic de către BNR, reprezintă o medie a ratelor dobânzilor oferite de către finanțatori. Acesta poate fi influențat de mai mulți factori, cel mai important fiind inflația. Așadar, acest indice afectează creditele în lei. 

Pe de altă parte, indicele IRCC se referă la creditele cu dobândă variabilă realizate de către persoanele fizice. Diferența dintre cei doi indici constă în faptul că ROBOR este direct proporțiomal de ratele dobânzilor oferite de către finanțatori, pe când indicele IRCC trimestrial este rezultatul dintre media arimetică a ratelor dobânzilor zilnice și volumul tranzacțiilor de piața monetară interbancară. În momentul de față, IRCC se menține la o valoare mult mai mică, spre deosebire de ROBOR.  Cu toate acestea, este important să iei în considerare faptul că evoluția celor doi indici IRCC și ROBOR este corelată, însă în cazul IRCC apare o întârziere de până la 6 luni, ceea ce poate duce la diferențe mai mari.

În cazul în care nu ai contractat încă un credit, însă dorești să simulezi un scenariu de credit standard, folosește instrumentul Imobiliare.ro.

Cum poți calcula suma pe care o poți refinanța?

Pentru a face un astfel de calcul, folosește instrumentul Imobiliare.ro, prin care poți afla cât poți economisi prin refinanțare. Tot ce trebuie să faci este să introduci soldul creditului tău, perioada rămasă și rata lunară a creditului tău existent.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News