~ 6 luni – majoritatea bebelușilor pot sta în fund și se pot rostogoli;
~ 9 luni – majoritatea bebelușilor învață să meargă târâș;
~ 9-12 luni – majoritatea bebelușilor se pot ridica ușor dacă se sprijină de scaune sau alte piese de mobilă. Pot merge doar asistați;
~ 11 – 16 luni – majoritatea bebelușilor merg fără ajutor;
~ 2 ani – majoritatea copiilor pot urca scări mici, câte o treaptă pe rând și pot sări în loc;
~ 3 ani – majoritatea copiilor pot urca scările și își pot menține echilibrul pe un picior;
~ 4 ani – majoritatea copiilor pot urca și coborî scările și pot sări într-un picior.
Acestea sunt etape orientative, abilitățile celui mic depinzând atât de starea sa generală de sănătate, de alimentație și de ceea ce vede în jur, la părinți și colegi de joacă.
În acest context, este important să știi ce probleme de mers pot apărea la copil. Observarea timpurie a simptomelor și tratarea lor într-un mod profesionist ajută la revenirea celui mic la activitățile preferate și nu pune piedici dezvoltării armonioase. Mai jos sunt principalele probleme de mers care pot apărea la copii.
Luxația congenitală de șold
Luxația congenitală de șold este o afecțiune care are cauze necunoscute. Simptomele se manifestă diferit în funcție de vârstă.
La copiii mici poți observa că un picior este mai lung decât celălalt, iar în timpul schimbării scutecelor vei vedea că un șold este mai puțin flexibil decât celălalt. Odată ce începe să meargă, se poate dezvolta o ușoară șchiopătare. La adolescenți luxatia congenitala de sold poate cauza complicații grave, precum osteoartrita sau rupturi laterale de șold.
Se poate trata atât prin kinetoterapie, purtarea de orteze, cat și cu intervenție chirurgicală, în cazuri severe, când alte forme de tratament nu dau rezultate.
Torsiune tibială
Torsiunea tibială constă în ușoara răsucire a tibiei (partea inferioară a piciorului) fie spre interior, fie spre exterior. Afecțiunea trece de la sine în general înainte de împlinirea vârstei de patru ani.
Unii copii poartă orteze pe timpul nopții între 18 și 30 de luni. Operația este indicată doar atunci când problema persistă până la 8-10 ani, iar cel mic încă are probleme de mers.
Inversia și eversia femurală
Inversia și eversia femurală se întâlnesc atunci când osul superior al membrului superior, femurul, se îndreaptă spre interior sau exterior. Primele semne apar atunci când copilul are 2-4 ani, moment în care rotațiile din zona șoldului încep să apară mai des. De cele mai multe ori, problema trece de la sine.
Dacă problemele de mers persistă, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală în jurul vârstei de 9 ani.
Genu galgum sau genu varum
Genu valgum sau varum, popular denumite Picioarele crăcănate sau picioare în X sunt curbate spre exterior în cazul valgum și spre interior în cazul varumului. O problemă de acest fel se corectează, de cele mai multe ori, pe măsură ce copilul crește.
Dacă picioarele devin din ce în ce mai arcuite sau dacă problema afectează un singur picior, poate indica un caz de rahitism. Acesta apare ca urmare a lipsei de vitamina D și a calciului și necesită intervenția medicului.
Platfus
Majoritatea bebelușilor se nasc având platfus și, în creștere, talpa începe să se arcuiască. Totuși la unii copii arcuirea nu mai apare sau nu este dezvoltată complet. Părinții descriu această anomalie cu expresia „glezne slăbite”. Acestea par a fi orientate spre interior din cauza modului în care calcă talpa.
În general, platfusul nu cauzează probleme. Doctorii recomandă tratament mai ales dacă apare durerea. Nu este nevoie de încălțări speciale, iar copiii pot practica sporturi. Doar în cazuri rare pot apărea probleme de mers, iar atunci ajută masajul tălpii într-un cabinet de kinetoterapie.
Mersul pe vârfuri
Apare mai ales la copiii mici care învață să meargă. Este întâlnit în al doilea an de viață și trece de la sine până la 36 de luni. Atunci când mersul pe vârfuri continuă și după vârsta de trei ani, este indicată consultarea medicului.
Copiii de 8-10 ani care merg pe vârfuri pot avea paralizie cerebrală, slăbiciuni musculare, autism sau alte afecțiuni ale sistemului nervos. Dacă cel mic este sănătos, mersul pe vârfuri poate fi corectat cu ajutorul fiziokinetoterapiei.
(P) MATERIAL PUBLICITAR REALIZAT IN COLABORARE CU KINETIC.RO