Totuși, ce facem atunci când avem probleme cu centrala termică? Cum ne dăm seama dacă problemele sunt grave sau dacă centrala trebuie înlocuită? Cum ne dăm seama dacă centrala termică funcționează la parametrii optimi și nu consumă mai multă energie decât este nevoie?

Există situații în care defecțiunile centralei termice ne afectează atât de tare, iar instalatorii sunt foarte greu de găsit, mai ales dacă momentul la care se întâmplă aceste defecțiunile nu sunt cele mai favorabile.

Un articol recent ne arată că, deși centralele termice sunt sisteme complexe care necesită verificări și întreținere atentă, fiecare dintre noi poate face un minim de efort pentru a preîntâmpina potențiale probleme grave.

Specialiștii în energie și instalații au expus într-un ghid informativ despre centralele termice câteva situații pe care le putem observa la centrala termică de acasă pentru a ne da seama la timp de gravitatea lucrurilor.

Specialiștii ne recomandă să urmărim cu atenție câteva cauze care pot conduce la defecțiuni majore ale centralei:

➜ Centrala obișnuiește să se oprească și să pornească după un anumit timp

➜ Centrala emite zgomote ciudate (șuierături)

➜ Centrala termică nu încălzește sau nu dă apă caldă

➜ Presiunea apei din centrală este mai mică de 0,8 bari sau mai mare de 2 bari

➜ Observăm scurgeri de apă la centrală sau calorifere

➜ Caloriferele rămân reci după ce le-am aerisit

Totodată, trebuie să fim atenți și la modul în care folosim termostatul. Este bine să urmăm manualul de instrucțiuni care vine împreună cu acesta și să setăm corect parametrii în care rulează termostatul, astfel încât să nu avem probleme cu eficiența centralei termice.

Problemele de mai sus reprezintă semnale de alarmă a unor potențiale defecțiuni de natură tehnică a centralei termice și este important să le prevenim din timp, astfel încât să nu producă consecințe grave ulterior.

De aceea, este recomandat să ne asigurăm că în fiecare an sau cel mult o dată la doi ani un instalator autorizat face revizia tehnică a centralei. Specialiștii ne recomandă să fim atenți și să cerem ajutorul unui instalator de fiecare dată când întâmpinăm o problemă.
Sursa: economielaenergie.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News