1. Tipuri de firmă între care poți alege la înființare
Există persoane fizice și persoane juridice, fapt care este de notorietate, dar care este diferența dintre ele?
Cele mai cunoscute tipuri de persoane fizice sunt:
- persoana fizică autorizată sau PFA;
- întreprindere individuală sau II.
Cele mai cunoscute tipuri de persoane juridice sunt:
- societatea comercială cu răspundere limitată sau SRL;
- societatea pe acțiuni sau SA.
2. Diferențele dintre persoanele fizice și persoanele juridice de care trebuie să ții cont când îți înființezi firma
Personalitatea juridică și răspunderea asociaților
Există mai multe diferențe între persoanele fizice și cele juridice, dar elementară este personalitatea juridică pe care o au persoanele juridice.
Personalitatea juridică face ca aceste să fie considerate subiecte de drept. Sunt tratate din perspectiva textului de lege la fel ca și omul, având drepturi și obligații, chiar și propria naționalitate. O societate comercială poate avea în proprietate una sau mai multe proprietăți sau poate accesa credite bancare, deci contracta obligații.
La fel ca și oamenii societățile comerciale au:
- o identitate (nume, o adresa unde pot fi localizate sau sediu);
- voință proprie (aceasta se formează în urma votului exprimat de asociați în adunările asociaților);
- patrimoniu propriu (bunurile firmei și care nu se confundă cu bunurile proprii ale asociaților, fiind separate);
- naționalitate proprie (independentă de ce a asociaților);
- răspundere juridică (firmă răspunde pentru îndeplinirea obligațiilor și nu asociații).
O persoană juridică răspunde cu bunurile proprii pentru obligațiile pe care le contractează sau pentru eventualele sancțiuni pe care le primește (contravenționale sau penale).
„Limitarea răspunderii. În mod principial, separaţia de patrimonii este şi revelatorul limitării răspunderii constituentului sau a membrului persoanei juridice la nivelul valoric nominal al contribuţiei sale la constituirea patrimoniului iniţial al persoanei juridice. Persoana juridică, o „formă de organizare” dotată de lege cu subiectivitate proprie, este o tehnică de limitare a răspunderii folosită în mod frecvent în dreptul afacerilor pentru a pune de acord caracterul limitat şi insuficient valoric al patrimoniului titularului cu caracterul practic nelimitat al valorii obligaţiilor generate de afacere, dar şi pentru a pune la adăpost averea titularului afacerii de riscurile inerente afacerii. Societatea pe acţiuni şi societatea cu răspundere limitată, spre exemplu, au fost create ca tehnici de limitare a răspunderii. Entităţile colective cu personalitate juridică, altele decât cele prezente în dreptul afacerilor, au preluat această tehnică de limitare a răspunderii, iar legiuitorul a sfârşit prin a extinde acest efect la toate tipurile de persoane juridice, inclusiv la cele de drept public.”, după cum rezultă de pe site-ul legalis.ro
Persoane fizice nu au personalitate juridică și nu sunt considerate subiecte de drept distincte. Se poate observa și din modul în care au fost gândite denumirile, de exemplu, în cazul PFA denumirea se va compune din numele și prenumele celui care o constituie, în timp ce în cazul unei SRL denumirea poate fi personalizată, nefiind obligatoriu să se compună din numele celui / celor care o compun.
Datoriile unei persoane fizice autorizate care se închide vor continua să existe pe CNP-ul titularului care l-a înființat. Ele nu se sting ca urmare radierii companiei din evidențele Registrului Comerțului. O societate comercială cu răspundere limitată care cumulează datorii are obligația să ceară intrare în procedura insolvenței, procedură în care creditorii valorifică bunurile firmei. Radierea unei societăți comerciale cu răspundere limitată nu va avea ca efect transferul datoriilor pe CNP-ul asociaților.
Tipul de activitate pe care îl desfășori după înființarea companiei
„Trebuie să te gândești la natura afacerii, unele activități nu pot fi desfășurate ca persoană fizică autorizată, dar pot fi desfășurate ca societate comercială cu răspundere limitată (exemplu: nu se poate înființa un PFA pentru a desfășura activități medicale, SRL devine obligatoriu în acest caz, SRL fiind obligatoriu și pentru activitățile instituțiilor de credit, de asigurare și reasigurare etc.)”, după cum rezultă de pe site-ul https://infiintaresrl-nou.ro/
Înființezi firma singur sau ai unul sau mai mulți parteneri
Nu se poate înființa o persoană fizică autorizată în care să existe mai mulți parteneri. În cazul în care există mai multe persoane care vor să înființeze o firmă atunci ele pot să aleagă între alte tipuri de companii. Cea mai aleasă în practică este societatea comercială cu răspundere limitată sau SRL, societate în cadrul căreia se pot asocia maxim 50 de persoane. Dacă există un număr mai mare de persoane care vor să se asocieze atunci soluția este societatea pe acțiuni.
Taxele datorate
Unul dintre cele mai importante aspecte la înființarea unei firme. Cuantumul taxelor datoare se poate situa între 30% – 50% din veniturile pe care le realizezi. Este foarte important să faci cele mai bune alegeri pentru a plăti taxe mai mici, iar astfel să sporești profitul.
Se pot efectua anumite simulări de calcule în urmă cărora se poate observa dacă este mai favorabilă o persoană fizică autorizată sau o societate comercială cu răspundere limitată din perspectiva taxelor datorate.
Legislația fiscală este, probabil, una dintre legile cele mai des modificate. Este important să fii la curent cu toate aceste modificări și după ce înființezi firma, cu scopul de a te putea adapta astfel încât să plătești taxe mai mici și în acest mod să maximizez profitul. Teoretic, contabilul este persoana care ar trebui să te informeze cu privire la aceste modificări.
De câți angajați vei avea nevoie pentru afacerea ta
Trebuie să știi numărul de angajați de care vei avea nevoie. Persoana fizică autorizată poate avea un număr de maxim 3 angajați. Dacă vei avea nevoie de mai mulți angajați acest tip de companie nu este potrivit și va trebui să te reorientezi. Întreprinderea individuală poate avea un număr maxim de 8 angajați, iar societatea comercială cu răspundere limitată un număr nelimitat.
3. Procedura de înființare a unei firme. Pașii și actele necesare
Pașii pentru înființarea unei SRL sunt următorii:
- alegerea codului CAEN;
- alegerea denumirii firmei;
- sediul social;
- redactarea actului constitutiv;
Actele necesare pentru înființarea unei SRL sunt:
- Cerere de înregistrare;
- Dovada achitării taxei (128 lei);
- Anexa 1 – de înregistrare fiscală;
- Certificatul care atestă efectuarea rezervării de nume;
- Cartea de identitate;
- Actul pentru sediu;
- Actul constitutiv;
- Declarația pe proprie răspundere prin care administratorul confirmă îndeplinirea condițiilor de funcționare pentru activitățile pe care societatea le va desfășura;
Procedura propriu-zisă constă în redactarea actelor de mai sus și depunerea lor la Registrul Comerțului. Înființarea firmei poate dura între 3 și 6 zile.
Actele se pot depune și online. În urma soluționării dosarului, actele societății înființate se pot obține tot online. Registrul Comerțului le comunică la cerere semnate electronic prin e-mail, iar cu ele se poate efectua orice operațiune, fiind acte originale. Pe cale de consecință, nu este necesar să mergi la Registrul Comerțului sau în vreun alt loc, firma se poate înființa de la distanță, chiar și din afara țării.