O direcție din ce în ce mai urmărită de multe firme care activează în România în ceea ce privește optimizarea proceselor de salarizare este colaborarea cu o firmă specializată în consultanță pentru resurse umane și salarizare. Forvis Mazars oferă servicii de consultanță pentru salarizare, expertiza angajaților contribuind la adaptarea soluțiilor aplicate în funcție de nevoile specifice ale fiecărei firme. Consultanța externalizată în această privință duce la eficientizarea operațională prin eliberarea unor resurse interne valoroase, care se pot astfel concentra pe activitățile importante.
Iată ce măsuri pot fi luate pentru eficientizarea politicii de salarizare!
- Externalizarea serviciului de salarizare. Utilizarea serviciilor externe puse la dispoziție de firmele de consultanță este una dintre metodele eficiente și recomandate de îmbunătățire a proceselor de salarizare. Prin folosirea muncii experților se ating elemente importante, cum ar fi conformitatea cu reglementările legale, reducerea până aproape de zero a riscului de erori și posibilitatea utilizării celor mai noi tehnologii și soluții soft.
- Folosirea unui program de salarizare actual. Companiile din România au la dispoziție mai multe variante de softuri de salarizare, cu ajutorul cărora pot fi automatizate majoritatea aspectelor legate de calcularea și gestionarea recompenselor bănești. Programele moderne au incluse numeroase funcții utile, ca de exemplu stabilirea taxelor și contribuțiilor și generarea unor rapoarte care să ofere informații valoroase.
- Instruirea personalului din serviciul de salarizare. Angajații implicați în plata salariilor trebuie să treacă prin stagii de instruire cu privire la noile metode și tehnologii utilizate în această direcție. Actualizarea cunoștințelor trebuie să fie îndreptată către două direcții, și anume eventualele schimbări legislative cu privire la salarizare (de exemplu introducerea salariului minim european) și utilizarea la capacitate maximă a softurilor specializate.
- Automatizarea proceselor de raportare și analiză. Stabilirea cu exactitate a costurilor salariale, a respectării bugetelor și a structurii remunerațiilor este un aspect care contribuie în mod semnificativ la obținerea succesului unei companii. O modalitate eficientă de abordare a problemei este folosirea unor instrumente care permit automatizarea în această privință, ceea ce oferă managerilor acces la informații care să le permită luarea unor decizii informate cu privire la ajustarea strategiei salariale.
- Revizuirea periodică a politicilor de salarizare. Responsabilii domeniului HR trebuie să supravegheze permanent dacă politicile salariale interne sunt în conformitate cu reglementările și practicile de pe piață. În acest mod se pot ajusta grilele salariale, astfel încât beneficiile oferite să fie competitive și să contribuie la atragerea și menținerea angajaților valoroși.
În concluzie, luarea unor măsuri pentru eficientizarea proceselor de salarizare este necesară în vederea realizării plăților către angajați, astfel încât legislația să fie respectată, iar remunerațiile să fie competitive.