Pe mii de metri pătrați de spații verzi, care ar trebui să aparțină locuitorilor, s-au construit terase sau diferite alte construcții fără autorizație. Primarii USR au luptat încă de la preluarea mandatelor pentru recuperarea acestor spații și au reușit să redea locuitorilor hectare întregi de zone verzi.

Primarul campion la recuperarea spațiilor verzi

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorul 2, a făcut o prioritate din recuperarea spațiilor verzi. Un exemplu emblematic este reîntregirea Parcului Plumbuita, unde 4 hectare de spațiu verde retrocedate ilegal au fost recuperate de Primărie. Primăria Sectorului 2 a reușit să le cumpere la un preț de 10 ori mai mic decât cel plătit de fostul primar pentru terenuri similare. Acum, bucureștenii se pot bucura de o zonă verde extinsă, perfectă pentru plimbări, relaxare sau joacă în aer liber.

VIDEO – https://www.youtube.com/watch?v=J82Uw0Rakmw

Mai mult, Radu Mihaiu a recuperat aproape 14.000 mp de spațiu verde pentru crearea noului Parc Moroeni și a cinci grădini urbane în Sectorul 2. Aici se vor face investiții în plantări și amenajări – locuri de joacă pentru copii, mese de șah și ping-pong şi o zonă dedicată practicării sportului în aer liber.

Primăria condusă de Radu Mihaiu a demolat, de asemenea, construcțiile ilegale din Parcul Tei, redând spațiul verde comunității. Au fost recuperați 3.000 de metri pătrați de beton și pavele, iar zona a fost transformată într-un spațiu verde și relaxant, de care beneficiază cetăţenii Sectorului 2.

În plus, primarul USR vrea să recupereze peste 30 de hectare de spațiu verde, printre care Menajeria Parcul Circului, terenul de 12.000 mp din inima Parcului Verdi, extinderea Parcului Sfântul Pantelimon. Radu Mihaiu încearcă să exproprieze terenuri inclusiv pentru crearea a două parcuri noi în Sectorul 2: Parcul natural Valea Săulei și Parcul multifuncțional Moroeni.

VIDEO – https://www.youtube.com/watch?v=0q-MTwaJk08&t=726s

Dominic Fritz redă comunității malul Begăi

Primarul Dominic Fritz a recuperat un spațiu de peste 12.000 mp, în valoare de aproape 5 milioane de euro, pe malul Begăi, teren acaparat de interlopi timp de zeci de ani, cu acordul tacit al autorităților locale. Spațiul fusese ocupat până recent de clădiri construite fără autorizații și fără contracte de concesiune – Terasa Boss și Gatsby Social Club.

Dominic Fritz a eliberat terenul, prin demolarea imobilelor construite ilegal, și amenajează un Coridor de Agrement Urban, un spațiu generos pentru comunitate, cu zone de relaxare, cu mici păduri urbane, cu zonă sportivă și pentru evenimente. Timișorenii se vor bucura aici de o mare zonă conectată la natură, pe malul Begăi.

Cu perspectivă spre Catedrala Mitropolitană, zona de relaxare va fi ideală pentru picnicuri și plimbări, iar zona de sport, cu terenuri de baschet și mese de ping-pong, înconjurată de gradene naturale, va aduna zeci de amatori de sport.

Un nou parc deschis în Brașov

Primarul Allen Coliban a deschis un nou parc pentru brașoveni, în zona „La Iepure”, una dintre cele mai aglomerate din municipiu. Este cel mai mare parc amenajat de Primăria Brașov în ultimii 15 ani.

Pe o suprafață de 16.000 mp, Primăria a amenajat o zonă verde, cu alei pietonale, foișoare, balansoare, locuri de joacă, echipamente de fitness, poligon de biciclete și trasee de pump track, biciclete și mașinuțe electrice de închiriat. Totul s-a făcut cu bani europeni, obținuți printr-o finanțare nerambursabilă.

Brașovenii au aici spații de relaxare și pentru practicarea sportului, iar cei mici pot învăța mersul pe bicicletă și pot deprinde primele noțiuni de educație rutieră.

În cea mai mare parte a parcului, pe o suprafață de 14.000 de metri pătrați, au fost amenajate zone verzi irigate și s-au plantat aproximativ 400 de arbori.

Păduri urbane în Sectorul 1

Primăria condusă de Clotilde Armand a plantat în ultimii doi ani peste 2.800 de arbori în Sectorul 1. În plus, primarul USR a propus crearea a patru păduri urbane, cu 73.000 de puieți forestieri. Noile păduri urbane pot contribui la reducerea poluării și creșterea calității vieții locuitorilor. Costurile de împădurire, care se ridică la 1,2 milioane de lei, pot fi obținute din PNRR, iar Primăria a pregătit deja proiectul. Primăria Sectorului 1 a reamenajat Parcul Regina Maria, cu plante noi, mesteceni, magnolii, arbuști și gazon și construiește, de asemenea, un parc nou în cartierul Pajura, în apropierea Școlii Gimnaziale nr. 178. Noul parc va beneficia de o zonă de bănci smart, cu dispozitive de încărcare și rețea wi-fi, lămpi LED pentru iluminat, precum și de o zonă de panouri fotovoltaice.

Clotilde Armand duce mai departe și proiectul Promenadei Verzi, care va traversa Sectorul 1 de la nord la sud. Bucureștenii se vor putea recrea într-o zonă cu aer curat, fără mașini și fără poluare. Vor fi amenajate alei pentru plimbare și jogging, spații pentru sporturi de recreere, pontoane, iluminat nocturn și un spațiu pentru expoziții. Va fi un spațiu cultural, sportiv, de agrement și de recreere care va contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din Sectorul 1.

Urmărește-ne pe Google News