Tigăile, nelipsite din nicio bucătărie

Indiferent dacă bucătăria ta este una modestă, sau una de dimensiuni impresionante, printre vasele de gătit care nu au voie să lipsească sunt tigăile. Dar și aici este o adevărată știință, pentru că sunt mai multe tipuri de tigăi, așa că este destul de greu să alegi. Aici intervenim noi, cu câteva informații pentru tine.

Tipuri de tigăi

La o simplă vizită prin marile magazine, sau în timp ce navighezi pe internet, găsești numeroase tigăi, dar trebuie să știi că nu toate se potrivesc cu felurile de mâncare pe care le folosești. De aceea, pentru a afla mai multe detalii despre tipurile de tigăi, citește rândurile următoare.

Tigaia universală

Este nelipsită din orice bucătărie pentru că, după cum îi spune și numele, se potrivește cam la toate felurile de mâncare, mai puțin supe și ciorbe. De asemenea, este foarte ușor de întreținut, pentru că de regulă este fabricate din aluminiu, cupru sau oțel.

Tigaia wok

Pentru a pregătit garnituri delicioase din legume, alături de pește sau o friptură apetisantă, o tigaie wok este perfectă. Cu ajutorul ei poți prepara cantități mari de legume, cu puțin ulei, ceea ce înseamnă că este importantă și de neînlocuit atunci când dorești să mănânci sănătos.

Tigaia grill

Din nou, avem o câștigătoare. Cele mai bune legume la grătar preparate în bucătăria ta, cu ajutorul acestei tigăi le vei prepara. De asemenea, se pretează foarte bine și pentru pește sau carne, așa că ai nevoie și de o tigaie grill în… inventarul bucătăriei tale.

Tigaie pentru clătite

Desertul preferat al multora dintre noi are toate șansele să eșueze lamentabil dacă nu ai o tigaie bună pentru clătite. Și, din fericire, chiar există tigăi special concepute pentru a prepara în ele cele mai subțiri și delicioase clătite, cu care îți poți bucura familia, după o masă delicioasă.

Tigaia adâncă

Cea mai bună mâncare este cea care fierbe pe îndelete, la foc mic. De aceea, ai nevoie și de o tigaie adâncă, unde preparatele tale să se gătească în tihnă, oferind la final un rezultat de-a dreptul delicios.

Tigaie pentru specialități

Pentru cei pasionați de gătit, tigaia pentru specialități este folosită atunci când vrei să le oferi celor dragi preparate culinare de pe alte meleaguri, și pentru care ai nevoie de o tigaie specială.

Un set pentru bucătăria ta

Par destul de multe tigăi, nu-i așa? Iar bucătăria ta este destul de mică, și nu ai loc chiar pentru toate, nu? Atunci cel mai bine este să optezi pentru măcar un set 2 tigai + grill 3 capace 20,24,28 cm metallic line, care se potrivesc perfect și care te ajută în prepararea unor mese pline de savoare pentru cei dragi.

Cum alegi tigaia potrivită

Chiar dacă ai sau nu experiență în materie de gătit, trebuie să știi după ce criterii să îți alegi tigăile pentru acasă. Nu este suficient să te ghidezi după un brand anume, pentru că este posibil ca acesta să nu corespundă bine cerințelor tale. Așadar, să vedem despre ce este vorba.

Tipul tigăii

Dacă pur și simplu gătitul nu este pasiunea ta, dar totuși ești nevoit/ă să o faci, măcar din când în când, o tigaie universală, din fontă, este de ajuns pentru tine. În caz contrar, ai în rândurile de mai sus câteva tipuri de tigăi care nu ar trebui să-ți lipsească din casă.

Diametrul

Aici depinde foarte mult de ce cantitate de mâncare gătești o dată. Una de dimensiuni mari este perfectă atunci când ai mulți flămânzi la masă, dar este destul de dificil de manevrat. Majoritatea gospodinelor optează pentru tigăi cu un diametru de 25, maxim 30 de cm, pentru că este suficientă.

Materialul din care este fabricată

Aici oferta este, din nou, foarte generoasă, și în funcție de materialul din care este fabricată o tigaie este și prețul acesteia. Cele mai ieftine, dar nu prea calitative sunt cele din tablă sau aluminiu. Poți face un efort și să achiziționezi tigăi din fontă, cupru sau oțel, mult mai rezistente, și pe care nu le vei înlocui atât de des. De asemenea, și preparatele sunt mai delicioase atunci când le prepare într-o tigaie din fontă, de exemplu.

Fundul dublu

După cum lesne ai intuit, o tigaie cu fundul dublu este mult mai calitativă. Da, se încălzește mai greu, dar are avantajul că distribuie uniform căldura și o menține pentru o perioadă mai mare.

Forma

De regulă, majoritatea tigăilor sunt rotunde, pentru că în acest fel alimentele se gătesc mai bine, iar căldura este distribuită uniform. Specialiștii recomandă să optezi pentru această formă inclusiv atunci când vine vorba de tigaia grill, deoarece în caz contrar la margini temperatura va fi mult mai mică decât în centru, ceea ce înseamnă că alimentele nu se vor găti uniform.

Cea mai întâlnită formă, și nu întâmplător, este cea rotundă. Aceasta pentru că, astfel, căldura este distribuită uniform și alimentele se gătesc mai bine. Prin urmare, chiar dacă există și modele rectangulare, mai ales la tigăile de tip grill, ar fi mai indicat să alegi, chiar și pentru grătar, forma rotundă. Motivul? Temperatura de la marginile dreptunghiului sau pătratului va fi mai mică decât cea din centrul tigăii.

Antiaderentă sau nu

De câte ori nu ai ratat un fel de mâncare pentru că vorbeai la telefon sau te-ai luat cu treaba și ai uitat că ai tigaia pe foc? Nu-ți face griji, nu ești singura persoană care a trecut prin aceste incidente. De aceea, pentru a le preveni, o tigaie cu strat antiaderent este prefectă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News