Ce pregătiri necesită terenul pentru cultura vinetelor
Înainte de eliberarea pământului de resturile vegetale, este importantă fertilizarea acestuia. Pentru această etapă, se vor folosi între 40 și 50 de tone de gunoi de grajd per hectar, la care se va adăuga o cantitate de 300 kg/ha de superfosfat, 150 kg/ha de sare potasică, precum și 150 kg de azotat de amoniu. Va urma apoi arătura de bază, efectuată la o adâncime de maximum 32 cm, primăvara, înainte de plantare, și se va face prelucrarea terenului cu grapa sau freza.
Cum protejezi planta în fața agenților patogeni
Cultura de vinete este vizată de un spectru divers de boli, care necesită un fungicid polivalent, bazat pe două substanțe active: fluxapiroxad și difenoconazol. Dagonis® garantează o eficacitate deosebită în fața unei game largi de agenți patogeni, protecție îndelungată și un timp de pauză favorabil până la recoltare. Aplicarea fungicidului se va face în cel mult două tratamente pe sezon. Timpul de pauza necesar pana la recoltare este de doar 3 zile, așadar este un produs foarte sigur. Pentru făinare, doza de aplicare la vinete este de 0,6 l/ha, în timp ce alternarioza va necesita o doză de 1 l/ha.
Care sunt condițiile prielnice acestei culturi
Pentru o dezvoltare armonioasă, vinetele au nevoie de un sol fertil, nisipos, reavăn și bine drenat, în timp ce cantitatea de apă folosită la irigarea prin picurare trebuie să fie una mare. Planta are nevoie de temperaturi cuprinse între 20 și 30 de grade Celsius, pentru că procesul de germinare a semințelor are loc la temperaturi cuprinse între 20 și 28 de grade Celsius. Vinetele au nevoie de până la 12 ore de lumină zilnic,.
Ce lucrări de întreținere necesită planta
După 4-5 zile de la plantare, cultura de vinete necesită o completare a golurilor, ce se va face prin 3-4 prașile, între rânduri, respectiv două prașile per rând. Pentru irigare, se vor face între opt și zece udări. Copilitul se va face doar în culturile din regiunile răcoroase și umede, iar cârnitul va fi efectuat în cursul perioadei de vegetație, pentru a limita numărul fructelor.
Care este perioada optimă pentru recoltat
Recoltarea vinetelor se face atunci când fructele acestei plante ating maturitatea pentru consum. Aceasta poate fi identificată după culoarea cojii, specifică soiului, precum și după textura elastică a acesteia, la apăsare. Culegerea se va face la un interval de 5-6 zile, în funcție de gradul de coacere a vinetelor, iar producția medie variază între 25 și 40 de tone per hectar.
Pe placul tuturor, preparatele din vinete sunt consumate atât proaspete, cât și sub formă de conserve. Cu sfaturile și cu avantajele prezentate în cele de mai sus, vinetele pot fi ușor cultivate in gradini, sere si solarii.
Credit foto: Shutterstock