Alegerea corpurilor principale de iluminat, în funcție de camere
Fiecare încăpere din locuință are propriile particularități, iar în funcție de acestea se aleg și corpurile de iluminat care vor fi montate aici. Astfel, pentru living sunt cele mai potrivite lustrele și candelabrele, pentru că este important ca principala sursă de iluminat să aibă un aspect impunător.
În dormitor, se va ține cont de dimensiunea camerei, iar dacă aceasta este una generoasă poți alege o lustră de apartament, nu la fel de impunătoare ca cea pentru living. În cazul dormitoarelor mai mici, mult mai potrivită este o plafonieră.
Bucătăria și baia au nevoie de o bună luminozitate, astfel că trebuie aleasă o sursă puternică de iluminat. Neonul este o opțiune pe care mulți o consideră cea mai bună, însă și aplicele sau plafonierele special gândite pentru aceste spații sunt la fel de eficiente.
Alegerea corpurilor pentru iluminatul ambiental
Pe lângă corpul central de iluminat, într-o locuință trebuie să existe și surse pentru iluminatul ambiental. Acestea au rolul de a scoate în evidență anumite zone de interes sau de a fi folosite ca alternativă la iluminatul principal. De asemenea, cu ajutorul iluminatului ambiental poți crea o atmosferă mai intimă cu diferite ocazii sau ori de câte ori dorești să te relaxezi în confortul casei tale.
Lampile pentru iluminatul interior de la Doraly reprezintă o soluție perfectă pentru corpurile secundare de iluminat, fiind disponibile în mai multe variante. Astfel, pentru dormitor poți alege veioze care vor fi plasate pe noptierele de la capul patului, în timp ce pentru living sunt potrivite unul sau mai multe lampadare. Spoturile luminoase, veiozele de birou, benzile și panourile cu LED sunt alte corpuri ideale pentru iluminatul ambiental.
Alegerea corpurilor de iluminat cu un consum redus
Reducerea consumului de energie electrică este o problemă care ne preocupă pe toți, mai ales după sumele apărute în facturi în ultima perioadă. Un corp de iluminat cu mai multe surse consumă mai multă energie, dat fiind faptul că folosește două sau mai multe becuri simultan. Este cazul candelabrelor și lustrelor, care vor genera întotdeauna un consum mai mare decât o aplică sau o plafonieră.
Poți reduce însă consumul folosind becuri LED, care sunt cele mai economice din gamă. E drept că sunt și mai scumpe, însă consumă de zece ori mai puțin curent decât un bec clasic și de două ori mai puțin decât un bec fluorescent. Mai trebuie amintit și că durata de viață a unui LED este mult mai mare decât a altor becuri, iar aceste detalii justifică prețul ceva mai ridicat.
Alegerea corpurilor de iluminat în funcție de stilul de amenajare
Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont și de stilul de design interior ales pentru amenajarea locuinței, astfel încât corpurile de iluminat să se încadreze armonios în peisaj. Spre exemplu, pentru o locuință amenajată în stil modern sau minimalist, corpurile de iluminat trebuie să fie cât mai simple și mai discrete.
În cazul unei locuințe în stil rustic, poți folosi corpuri sub forma unor felinare sau a unor lămpi vechi. Candelabrele, lustrele și lampadarele impunătoare se potrivesc foarte bine stilului vintage și celui clasic.
Un ultim aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este calitatea corpurilor de iluminat pe care vrei să le comanzi. Este vorba de o investiție importantă, pe termen lung, și de aceea nu ar trebui să faci rabat de la calitate, în favoarea unui preț mai scăzut.
Sursa foto: unsplash.com