De aceea, dacă treci prin cazul nefericit al unui divorț, trebuie în primul rând să te asiguri că vei găsi un avocat specializat în dreptul familiei care să te ajute cu toate sfaturile necesare pentru a rezolva situația într-un mod cât mai facil.

Iată care sunt principalele situații prin care se poate declanșa procedura de divorț:

a) prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț

b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă

c) la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani

Divorțul se poate pronunța pe calea instanței sau prin acordul soților pe cale administrativă sau prin procedură notarială.

Dacă între soți există consens în ceea ce privește divorțul și nu au copii minori, ofițerul de stare civilă sau notarul public de la locul căsătoriei sau de pe raza ultimei locuințe comune a soților pot constata desfacerea căsătoriei.

În cazul în care cei doi soți sunt de acord cu divorțul și se înțeleg și asupra partajului, acesta poate fi constatat de un notar public chiar dacă există și copii minori. Soții trebuie să convină și asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familei pe care aceștia îl poartă după desfacerea căsătoriei, exercitarea autorității părintești de către ambii, stabilirea locuinței copiilor după divorț, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și copii, precum și stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătura și pregatire profesională a copiilor.

În cazul în care cei doi soți nu cad de acord asupra împărțirii bunurilor materiale și nu pot stabili condițiile ulterioare de creștere și educare ale copiilor, divorțul se va decide pe cale judecătorească. 

Deși procedura de divorț se poate realiza fie de comun acord din partea celor doi soți, indiferent că există și minori sau nu, prin intermediul notarului, fie că se apelează la instanțele de judecată, sfatul nostru este să te adresezi unui specialist care să te îndrume și să te ajute cu toate demersurile necesare.

Pe platforma Avoline.ro vei găsi la un click distanță o echipă de avocați profesioniști și cu experiență care să te ajute cu speța ta. Fie că este un divorț de comun acord la notar, fie că acesta implică o instanță de judecată pentru partaj, stabilirea domiciliului minorului și pensia alimentară sau a programului de vizită, poți consulta un avocat care să te ajute doar prin intermediul unor apeluri telefonice sau prin videocall. Indiferent unde te afli, 24/7 prin completarea unui simplu formular online în care să explici situația de natură juridică în care ai nevoie de ajutor, poți avea suportul celor mai buni avocați. De asemenea, costurile sunt total transparente, onorariul avocatului poate fi plătit în siguranță prin intermediul cardului bancar iar conversațiile tale cu siguranță vor fi total criptate, oferindu-ți 100% confidențialitate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News