Activitățile de zi cu zi au un impact semnificativ asupra dezvoltării copiilor, chiar și atunci când este vorba de joacă. Mai des decât crezi, cei mici învață lecții importante cu ajutorul jocurilor, de la capacitatea de a socializa, până la orientarea în spațiu sau recunoașterea culorilor și a formelor.

În prezent, o mare parte dintre jucăriile și jocurile care se găsesc pe piață au un concept bazat tocmai pe educație. Învățarea nu se mai limitează la lecțiile de la creșă, grădiniță sau școală, ci încep chiar prin activitățile care îi fac plăcere. Iată câteva dintre acestea:

  1. Jocuri cu forme sau culori

Pentru copiii mici, jucăriile colorate, texturile și formele sunt atractive vizual, dar odată ce aceștia cresc, au nevoie de cât mai multă stimulare cognitivă. Din acest motiv poți alege jocurile care conține piese sub forme geometrice care trebuie aranjate după un anumit pattern sau pentru construcții. 

Alege seturi de construcție magnetice potrivite pentru vârsta copilului tău, în funcție de complexitate. Nu uita că jocurile pot crea frustrare copiilor mai mici care nu reușesc să respecte regulile sau să le înțeleagă.

  1. Activități de gătit

Nu poți să-i înveți pe cei mici să gătească de la o vârstă foarte fragedă însă poți transformă această activitate într-o joacă educativă și creativă. Implică-l în timp ce pregătești formele pentru prăjituri, deoarece pot învăța astfel să se orienteze în spațiu, să recunoască obiectele din bucătărie și să identifice formele prăjiturilor.

Copiii mai mari pot fi învățați să cântărească ingredientele folosite la gătit, să spele vasele cu grijă sau să respecte regulile din rețete. Joaca de-a gătitul poate deveni o lecție de îndemânare, dar și de matematică, gândire logică și învățare despre responsabilități.

  1. Activități prin care își poate folosi mâinile

În perioada 9-12 luni de viață, copilul tău descoperă lumea din jur și învață să își folosească mâinile pentru a cere lucruri, a ține jucării, a se hrăni etc. E important să îl pui pe cel mic în situații în care își poate folosi mâinile. De exemplu, dacă ieși cu acesta într-un parc în care sunt deja mulți copii sau oameni care se plimbă cu animalele, copilul tău va începe să îți atragă atenția prin arătatul cu degetul.

De asemenea, acesta va începe să analizeze și să exploreze lucrurile din jurul său dacă îi oferi suficient timp și oportunități să-și folosească mâinile. Vei observa că acesta te va copia dacă bați din palme, dacă îi arăți cum să mângâie jucăriile sau să desfacă recipiente acoperite.

  1. Jocuri specifice care implică mișcare

Copilăria nu ar fi la fel pentru nimeni fără jocurile în aer liber, care implică mișcare și abilități precum păstrarea echilibrului sau flexibilitatea. Câteva dintre jocurile pe care le poți organiza alături de copilul tău și prietenii acestuia sunt:

  • Oul sau mingea în lingură – copilul trebuie să plimbe prin curte sau casă un ou în lingură fără să îl scape. Acesta poate fi înlocuit cu o minge de dimensiuni mici, precum cele de golf.
  • Construcții cu plastilină – este important ca cel mic să-și dezvolte imaginația, iar dacă îi pui la dispoziție plastilina și îl provoci să construiască ceva se va simți încurajat să creeze ceva special.
  • Joc de cricket – jocul de cricket ajută la dezvoltarea și exersarea capacităților de coordonare și îndemânare, în cazul copiilor mai mari. Ai nevoie doar de forme care devin mici portițe, crose prin care copiii lovesc mingile pe traseul portițelor.

Încurajează-l pe cel mic încă din primele momente să își dezvolte abilitățile de îndemânare, dar și curiozitatea față de lume. Alege jucări, jocuri și activități care te apropie de acesta sau pe care le poate împărtăși cu prietenii săi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News