Efectele negative ale sezonului rece asupra organismului
Pe măsură ce vremea rece se instalează, corpul nostru suferă modificări. Pe lângă frigul resimțit, apar dureri de articulații. Temperatura scăzută îngustează vasele de sânge, ducând la o circulație mai slabă, și, implicit, la senzații de disconfort. În plus, umiditatea scăzută din aer în combinație cu vântul rece, provoacă uscarea pielii, agravând problemele existente, precum eczemele. Pe lângă aceste aspecte, sezonul rece afectează și sistemul imunitar. Virusurile, cum ar fi răceala și gripa, circulă mai ușor în condiții reci și uscate. Astfel, este necesar să îți întărești sistemul imunitar pentru a face față provocărilor sezoniere.
Cum să-ți susții corpul atunci când temperaturile scad?
Primul lucru pe care îl adopți este desigur să te îmbraci mai gros. Acest lucru este de ajutor, dar nu suficient. Include în alimentație multe fructe, legume, cereale integrale și proteine pentru a-ți întări sistemul imunitar. De asemenea, pentru că pielea se usucă, părul devine mai fragil, iar articulațiile devin mai sensibile, suplimentează-ți organismul cu colagen lichid. Acesta contribuie la menținerea elasticității pielii, ajută la întărirea părului, susține mobilitatea și ajută la diminuarea durerilor articulare.
Chiar dacă afară este frig, este indicat să nu renunți la mișcare. Activitățile fizice ușoare, precum și mersul pe jos la cumpărături sau job, stimulează circulația sangvină și îmbunătățesc starea de spirit. Sportul pe vremea rece poate chiar ajuta la arderea mai multor calorii, deoarece corpul va consuma mai multă energie pentru a se încălzi.
Asigură-te că beneficiezi de un somn odihnitor, într-o cameră întunecată, liniștită și cu o temperatură ambientală de aproximativ 20 grade Celsius. Pentru a te odihni mai bine, mai ales după o zi plină de activități fizice, consumă un ceai cald de lavandă și folosește soluții antiinflamatorii pentru a ameliora durerile musculare și articulațiile rigide, des întâlnite pe vreme rece.
Există și beneficii ale frigului?
Deși privim adesea doar aspectele negative atunci când se instalează frigul și căutăm modalități de a ne ajuta organismul să treacă mai bine peste această perioadă, trebuie să îmbrățișăm și aspectele pozitive ale sezonului rece. Spre exemplu, expunerea la lumina soarelui dimineața și la întuneric complet noaptea, ne poate regla ritmul circadian și îmbunătăți calitatea somnului. Anumite studii sugerează că expunerea la frig poate avea efecte antiinflamatorii, fiind benefică pentru afecțiuni precum artrita.
Toamna și iarna sunt două anotimpuri frumoase, dar și provocatoare pentru sănătatea noastră. Știind exact cum anume îți influențează viața și organismul temperaturile scăzute, vei ști și ce măsuri să iei pentru a-ți menține energia. Alege strategia care funcționează pentru tine pentru a trece cu bine peste această perioadă și bucură-te de toate beneficiile pe care sezonul rece le are de oferit.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!