Efectuarea periajului dentar în fiecare zi
Periajul regulat al dinților cu o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți de preferat cu peri moi, contribuie la prevenirea acumulării plăcii bacteriene și implicit la diminuarea riscului de apariție a unei afecțiuni bucale. Specialiștii recomandă curățarea dinților și a limbii de cel puțin două ori pe zi, de preferat dimineața și seara.
Adoptarea unei atitudini pozitive cu privire la controalele stomatologice
Controalele regulate efectuate într-un cabinet stomatologic vin în completarea igienei orale la domiciliu, rolul stomatologului fiind nu doar acela de a trata sau diagnostica afecțiuni orale existente, ci și de a preveni apariția unor astfel de probleme de sănătate orală. Dacă sunteți din București, dar nu doar în acest caz, un control complet o dată la șase luni într-un cabinet stomatologie Bucuresti este recomandat de specialiști pentru prevenirea sau identificarea precoce a cariilor, a afecțiunilor gingivale și a altor afecțiuni orale.
Tratarea afecțiunilor bucale în stadii incipiente
Odată identificate, afecțiunile cavității bucale ar trebui să beneficieze de tratament imediat. Chiar și în absența simptomelor, probleme care inițial par relativ minore, precum o carie incipientă, pot să se agraveze și să determine complicații serioase mai târziu. În cazul unei carii, pentru conservarea dintelui afectat și prevenirea complicațiilor ulterioare, medicul poate recomanda un tratament endodontie. Respectarea indicațiilor și urmarea tratamentului endodontic previne progresia cariei sau deteriorarea țesuturilor dentare.
Tratamentele de stomatologie restaurativa, pe de altă parte, sunt necesare pentru restaurarea dinților afectați de traumatisme sau de diferite condiții orale. Tratamentele restaurative pot restabili integritatea structurală a dinților și pot îmbunătăți aspectul estetic al zâmbetului.
Evitarea obiceiurilor dăunătoare
Fumatul și consumul excesiv de alcool, în mod special, pot avea efecte negative grave asupra sănătății bucale. Ambele obiceiuri pot provoca decolorarea dinților și pot crește riscul de apariție a cancerului oral și a altor afecțiuni grave.
Menținerea unei alimentații corecte
Alimentele consumate influențează în mod direct sănătatea cavității orale. Alimentele cu conținut scăzut de zahăr sunt recomandate de către medicii stomatologi, deoarece nu alimentează bacteriile din cavitatea bucală și nu influențează astfel riscul de formare a cariilor dentare sau de apariție a altor afecțiuni.