Nu te îngrijora! Citește mai multe în acest articol și află când ar trebui să apelezi la medicul tău de familie, ce întrebări să îi pui, ce răspunsuri ar trebui să primești și cum să comunici cât mai eficient despre orice nelămurire.
Când să apelezi la medicul tău de familie?
În afară de situația unei urgențe medicale serioase, ce necesită spitalizare cât mai rapidă, medicul de familie ar trebui să fie primul tău contact cu serviciile de sănătate atât în situații acute, cât și în cele cronice sau preventive.
În timp ce acesta nu este echipat cu informațiile și autoritatea de a-ți răspunde la întrebări extrem de specifice sau de specialitate, precum cate sedinte de chimioterapie trebuie sa faci în cazul unui tip de cancer, acesta ar trebui să fie cel care te ajută sau, cel puțin, te îndrumă către alte specialități medicale, potrivite situației tale.
De la simple viroze sau gripe, la simptome nespecifice digestive, medicul de familie îți poate oferi o primă îngrijire și o schemă de tratament. Dacă situația este mai gravă, îți poate oferi informații necesare despre vizitele la medicii specialiști.
De asemenea, dacă pur și simplu ai nevoie de sfaturi preventive pentru un nou sezon rece sau o viață sănătoasă la modul general, tot medicul de familie este persoana ta de interes.
Ce întrebări, răspunsuri și nelămuriri sunt adresate medicului de familie?
În ziua de astăzi, multe probleme de natură medicală sunt adresate direct specialiștilor (sau chiar în ambulator, de urgență), în loc să fie trecute, mai întâi, pe la medicul de familie.
Ai nevoie de niște analize de rutină la unul din laboratoarele de analize medicale Poliana, Regina Maria sau ale unei alte clinici recomandate? Medicul tău de familie te poate ajuta cu analize specifice și chiar cu o trimitere specială, pentru ca tu să poți efectua testele corecte.
Ai nelămuriri cu privire la simptomele unei viroze, gripe, infecții bacteriene respiratorii sau digestive? Prin intermediul unei consultații fizice sau al unui apel telefonic (doar în cazuri izolate), tot medicul tău de familie îți poate sări în ajutor.
Îți dorești mai multe informații referitoare la orice problemă de sănătate fie a ta, fie a copiilor tăi? Medicul de familie te poate ghida sau, cel puțin, îți poate da toate detaliile despre specialitatea către care să te adresezi și te poate pregăti cu întrebări și sfaturi pentru consultația respectivă.
Practic, orice întrebare medicală, oricât de neînsemnată sau complicată, ar trebui trecută, înainte de toate, pe la medicul de familie.
Ce calități ar trebui să aibă medicul de familie ideal?
Este important să reții întotdeauna că medicul este, înainte de toate, o persoană. Astfel, cu toată obiectivitatea de care ar trebui să dați dovadă mai ales el, dar și tu, poate exista o preferință personală față de anumite categorii de persoane.
De exemplu, poate ești puțin mai timid sau timorat, atunci când vine vorba de probleme medicale delicate. În acest caz, te-ar încuraja mult mai mult să te deschizi către un medic mai blând, calm și răbdător.
Acest lucru este perfect normal și nu ar trebui să renunți la încercarea de a identifica medicul potrivit ție, întrucât orice aspect care încurajează o mai bună grijă medicală ar trebui să fie prioritar.
Nu uita, însă, de calitatea actului medical. Fii critic și încearcă să rămâi, pe cât posibil, obiectiv.
În concluzie, medicul de familie este una dintre cele mai importante persoane pe care să le ai în viața ta, atunci când vine vorba de sănătate și bunăstare. Nu uita că orice întrebare medicală, oricât de simplă sau complexă, îi poate fi adresată cu încredere.
Sursa foto: Shutterstock