Indiferent de ce tip de uși alegi, este important ca acestea să fie de calitate, pentru a rezista utilizării zilnice.

Uși de interior – clasificare după material

Ușile de interior sunt de obicei realizate din lemn. Cea mai populară alegere este MDF-ul (placă din fibre de densitate medie). Acesta este un material pe bază de lemn, obținut prin presarea fibrelor de lemn și a rășinilor la temperaturi și presiuni ridicate. Ușile din MDF reduc semnificativ zgomotul și reprezintă o alegere estetică bună. Totuși, este important de menționat că ușile din MDF necesită finisare externă, cum ar fi șlefuirea și acoperirea cu folie melaminată, CPL sau folie decorativă 3D. Datorită acestui proces, aceste uși sunt disponibile într-o gamă variată de culori și modele.

Pe MDF-ul pregătit se pot aplica plăci de furnir, obținându-se uși furniruite, care costă între 100 și 200 EUR pe bucată. 

Ușile de interior se pot realiza și din PAL, însă plăcile MDF sunt mai rezistente la umiditate și mai durabile în fața deteriorărilor mecanice. PAL-ul este mai subțire și mai ușor.

O altă opțiune populară sunt ușile din HDF (placă de fibre de înaltă densitate), material care este similar cu MDF-ul, dar presat la presiuni mai mari, oferind astfel o densitate mai mare. 

Cea mai bună, dar și cea mai scumpă alegere, sunt ușile din lemn masiv, care oferă o excelentă izolație fonică și termică.

La fel ca în cazul altor tipuri de tâmplărie, utilizarea PVC-ului devine din ce în ce mai populară. Ușile de interior din PVC sunt o alegere excelentă, deoarece sunt rezistente la umiditate, ușor de curățat și oferă o bună izolație fonică și termică. Ele reprezintă, de asemenea, cea mai ieftină opțiune. Similar ușilor de exterior din PVC, ușile de interior pot include elemente din sticlă.

Ușile din aluminiu sunt extrem de durabile și au o viață lungă, fiind fabricate din profile de aluminiu de înaltă calitate, cu rupere de punte termică. Cu toate acestea, prețul acestor uși este semnificativ mai mare decât al celor din PVC.

Uși de interior – clasificare după modul de deschidere

După modul de deschidere, ușile de interior se împart în uși cu o singură foaie, uși cu două foi și uși glisante. Ușile cu o singură foaie sunt cea mai frecventă alegere, fiind utilizate în special în spații mai mici, în timp ce ușile cu două foi necesită mai mult spațiu. Acestea sunt formate din două foi care se pot deschide complet, iar la închidere, cele două foi se îmbină perfect. Pe de altă parte, ușile glisante se deschid și se închid glisând pe șine orizontale.

Indiferent de tipul de uși ales, este necesară o montare profesională pentru a asigura o deschidere și închidere corectă.

Ușile glisante sunt totuși cea mai bună alegere pentru spațiile mici. Spre deosebire de ușile cu balamale, nu este necesar să lași spațiu pentru deschidere spre interior sau exterior. Ușile cu balamale limitează amenajarea mobilierului în spațiile mici, în timp ce ușile glisante se deschid și se închid prin simpla deplasare laterală. Conform estimărilor, instalarea ușilor glisante poate crește spațiul disponibil într-un apartament cu până la 8%.

Ușile glisante au, de obicei, o înălțime de 200-220 cm și o lățime de 70-90 cm. La ambele capete ale șinei ușilor glisante sunt montați amortizoare care opresc ușile în siguranță dacă sunt trântite accidental.

Acest tip de uși se mișcă de obicei pe o șină superioară, însă în anumite cazuri acest lucru nu este posibil, cum ar fi atunci când ușile glisante sunt prea grele sau nu există posibilitatea instalării unei șine superioare. În aceste situații, se utilizează un sistem cu șină dublă. Sistemul cu șină dublă include o șină inferioară montată pe podea, pe care ușile se deplasează cu ajutorul a două rotițe montate pe partea inferioară a foii, și o șină superioară pe care se deplasează ghidajele montate pe partea superioară a ușilor.

Este important să menționăm și o altă clasificare a ușilor de interior. În funcție de construcția foii de ușă, ușile se clasifică în: uși pline, uși parțial vitrate, uși vitrate și uși din sticlă. Pentru ușile din sticlă, se utilizează de obicei sticlă sablată, sticlă vopsită sau cu folie decorativă. Aceste uși permit pătrunderea mai multor lumini, ceea ce face ca spațiul să pară mai mare din punct de vedere vizual.

Urmărește-ne pe Google News