Sursele de îngrășământ foliar pentru culturi au rolul de a suplimenta perfect toate carențele plantelor, care, de regulă, sunt cauzate de solul sărac în nutrienți, condiții climatice nefavorabile sau atacuri ale dăunătorilor. Fertilizantele tind să acționeze rapid, fiind absorbite direct de frunze și pot corecta deficiențele nutriționale, stimulând creșterea, înflorirea și fructificarea plantelor. Mai departe vor fi prezentate principalele sfaturi de aplicare corectă a îngrășământului foliar, pentru o acționare eficientă.
Plante sănătoase și recolte bogate cu îngrășăminte foliare de calitate
Pentru atenuarea efectelor negative ale secetei sau ale ploilor abundente, fermierii folosesc cu încredere îngrășămintele foliare, care sunt concepute pentru a avea o formulă concentrată, fie în formă lichidă, fie în formă solidă. Cele care se află sub formă solidă sunt concepute pentru a completa deficiențele de potasiu și azot din sol, fiind necesară aplicarea lor în timpul primăverii. În ziua următoare se poate aplica îngrășământul în formă lichidă, pentru a furniza plantelor o doză concentrată de microelemente, precum fier, zinc și mangan.
Agricultorii experți știu cât de important este să respecte cantitatea necesară de apă care trebuie să fie combinată cu îngrășământul foliar lichid, pentru că, altfel, există riscul ca procesul de creștere a plantelor să se inhibe sau să se destabilizeze, ceea ce duce implicit la o recoltă deficitară. Este de preferat ca stropirea plantelor să fie efectuată fie la răsărit, fie seara, când în atmosferă este multă umiditate, pentru ca plantele să poată absorbi mai bine nutrienții din îngrășământul foliar, fără a se usca prea repede.
Un alt sfat de care fermierii trebuie să țină cont pentru a se bucura de rezultate excelente este că temperatura din atmosferă să nu depășească 27°C. Aplicarea îngrășămintelor este necesară și în momentele în care plantele sunt afectate de dăunători sau chiar boli, pentru că nutrienții pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.
Aplicarea uniformă a îngrășământului foliar
Fertilizanții foliari pot fi aplicați la toate tipurile de culturi, însă ce contează cel mai mult este să fie distribuiți în mod uniform pentru o nutriție echilibrată. Pentru ca agricultorii să se asigure că îndeplinesc corect acest aspect, trebuie să aibă la dispoziție un pulverizator de calitate, cu duze potrivite, astfel încât să acopere uniform toate suprafețele pe care se aplică soluția.
Un alt aspect de care trebuie să se țină cont și are o strânsă legătură cu aplicarea corectă a fertilizanților este evitarea stropirii când temperaturile sunt prea ridicate sau când vântul este prea puternic, pentru că aceste condiții pot duce la o evaporare rapidă a soluției, la arsuri ale frunzelor și la o acoperire inegală. Îngrășămintele foliare se aplică în toate fazele de vegetație, când plantele au nevoie de micro și macronutrienți pentru a se dezvolta în parametri optimi. De asemenea, după aplicarea fertilizanților sunt formă de granule sau în formă solidă, fermierul trebuie să aibă în vedere dizolvarea acestora, lucru care se poate realiza prin irigare sau prin ploi.
Fertilizanții foliari reprezintă elementul de bază pentru orice agricultor care își dorește să se bucure de roade cât mai bogate. Tocmai de aceea, investiția într-un îngrășământ de calitate este importantă pentru a maximiza randamentul și calitatea culturilor. Prin prevenirea tuturor deficiențelor nutritive, plantele se dezvoltă sănătos și capătă rezistență la boli și/sau atacurile dăunătorilor.