10 metode simple de a ține costurile cu energia sub control
Putem aplica o serie de metode foarte simple și la îndemână pentru fiecare, pentru a scădea imediat consumul de energie. Experții Enel și Energy Policy Group (EPG) dau următoarele sfaturi:
- Să folosim numai decorațiuni de sărbători care au în componență becuri cu LED, deoarece acestea consumă de șase ori mai puțină energie decât cele incandescente;
- Să stingem toate luminile decorative când nu suntem acasă sau noaptea, când mergem la somn. Să deconectăm, pe timp de zi, luminițele de la bradul de Crăciun;
- Să stingem becurile la părăsirea încăperii, chiar dacă plănuim să revenim peste câteva minute;
- Să utilizăm capacele vaselor în timp ce gătim. Acestea conservă căldura în interiorul recipientului și ajută la reducerea timpului de gătit, precum și a consumului de energie cu 10%;
- Când gătim și sunt mai multe persoane în locuință, să oprim sau să reducem căldura, deoarece cea generată de cuptor și de numărul mare de persoane este suficientă pentru a păstra temperatura la un nivel optim;
- Să pornim mașina de spălat vase doar atunci când este plină;
- Să închidem ușile și geamurile încăperilor pentru a împiedica pierderile de căldură;
- Să nu pornim căldura înainte de a aerisi locuința. Aerisirea nu trebuie să depășească 15 minute;
- Să folosim un termostat inteligent sau robinete termostatice pentru a încălzi numai camerele dorite, iar în restul încăperilor să menținem o temperatură minimă;
- Să setăm mașina de spălat rufe la maximum 30ºC pentru a economisi până la 15% din consumul de energie.
Dacă punem în practică aceste recomandări în preajma sărbătorilor de iarnă, putem economisi până la 35% din consumul de energie.
Câtă energie consumă o instalație de brad?
De sărbători, trebuie să acordăm o atenție sporită diverselor instalații luminoase, cum este cea pentru brad. O instalație de brad clasică de 100 de becuri, cu un consum mediu de 0,45 wați per bec, ajunge să consume cam 7 kWh pe lună. O instalație cu specificații similare (100 de becuri), dar cu becuri cu LED, va avea un consum de 0,0075 kWh. Utilizând-o aproximativ cinci ore pe zi timp de o lună, aceasta va avea un consum lunar de doar 1 kWh, spun experții Enel și EPG.
Electripedia, platforma cu sfaturi de eficiență energetică pentru toți
Mult mai multe sfaturi despre cum să consumăm energie în mod inteligent, fără să renunțăm la confort, găsim pe Electripedia, o platformă cu conținut original, generat de Enel cu partenerii. Acolo sunt publicate numeroase informații utile despre ce putem face concret pentru a scădea risipa de energie, sunt demontate mituri, sunt prezentate scenarii de consum bazate pe calcule reale, totul pentru a răspunde nevoii de a fi eficienți energetic. Pe baza scenariilor prezentate, o gospodărie poate calcula ce tip și câți consumatori să folosească într-o perioadă anume, de exemplu dacă are ca obiectiv un consum lunar de energie electrică de până la 100 kWh sau 255 kWh, pentru a putea beneficia de măsurile de plafonare a prețurilor la energie.
Izolarea locuinței, iluminatul inteligent, tipul de centrală termică pe care să îl alegem, alături de accesoriile pentru sistemele de tip smart home sunt doar câteva dintre soluțiile concrete pe care le găsim descrise în amănunt pe Electripedia și care ne ajută să consumăm energie în mod inteligent.
Cum să facem să fim facturați pentru consumul real de energie dintr-o lună?
Alături de toate măsurile de consum eficient prezentate mai sus, pentru a ține costurile cu energia sub control este necesar și să transmitem lunar indexul în perioada alocată. Evităm astfel diferențele dintre consumul efectiv realizat și cel estimat în lipsa indexurilor citite. Pentru a face acest lucru, aflăm care este perioada de transmitere a indexului chiar din factura noastră. Clienții Enel Energie și Enel Energie Muntenia găsesc această informație pe factura de piață concurențială, în pagina 3. În acest mod, se vor putea emite facturi care să reflecte consumul real al fiecărui consumator.
Este la fel de important să permitem accesul la contor reprezentanților operatorilor de distribuție, acolo unde aparatul de măsură se află în incinta locului de consum.
Cum poți contacta furnizorii Enel?
Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți.
Avem la dispoziție un întreg ecosistem digital de interacțiune, menit să ne însoțească pe tot parcursul experienței alături de companiile Enel. Astfel, putem primi factura electronică la energie electrică sau gaze naturale, imediat ce a fost emisă: în aplicația MyEnel (care poate fi activată cu ușurință fie online, pe my.enel.ro, fie prin descărcarea pe telefonul mobil din App Store, Google Play și direct pe telefoanele Huawei), pe e-mail sau prin SMS, sau putem opta pentru descărcarea copiei facturii de aici.
În MyEnel, putem și plăti facturile, ne putem înregistra indexul sau verifica balanța de plată, alături de alte funcționalități utile. În plus, avem acces și la un asistent virtual care oferă suport pentru mai multe tipuri de operațiuni de tip self-care ce vin în întâmpinarea celor mai frecvente solicitări: soldul la zi, confirmarea unei plăți, neprimirea facturii, activarea facturii electronice, modalitatea de obținere a unei copii a facturii, adeverința de sold zero.
Toate modalitățile de contact ale furnizorilor Enel pot fi găsite aici.