Organizația Mondială a Sănătății recomandă 150 de minute de sport la intensitate medie, pe săptămână, pentru orice adult care își dorește o viață sănătoasă. Practic, 20 de minute de mișcare pe zi te ajută să ai o viață mai bună, atât la nivel fizic, cât și mental.

Cum faci mișcare corect și cum păstrezi acest bun obicei? Alexandru Bălan, antrenor personal și coach certificat cu peste 11 ani de experiență,îți oferă câteva sfaturi ușor de pus în aplicare.

Informează-te și începe cu antrenamentele potrivite

Cei mai mulți dintre cei care se apucă de sport trec peste pasul în care ar trebui să afle cum se execută corect mișcările de bază. Nu face aceeași greșeală și întreabă personalul calificat din centrele de fitness și sport ce exerciții sunt recomandate începătorilor și cum se realizează acestea.

Antrenamentele scurte pentru începători pe care Alex Bălan le ține online la 7card sunt o soluție excelentă dacă vrei să înveți cum să te antrenezi corect.

Nu merge pe varianta totul sau nimic

„Pornește cu două antrenamente pe săptămână, timp de două săptămâni, fiecare de aproximativ jumătate de oră. O să fii tentat să vrei mai mult, dar e recomandat să începi cu mai puțin. După primele două săptămâni poți să evaluezi cum te simți și să înțelegi dacă poți să adaugi un antrenament, fără să îți afecteze programul”, explică Alex Bălan.

Mai bine antrenamente dese decât intense. Nu începe să faci antrenamente solicitante din prima zi în care te apuci de sport, în așteptarea unor rezultate rapide, pentru că îți vei pierde motivația.

„Ideea e ai consecvență. E cel mai important lucru în sport. E important să faci pași mici, de care să te ții”.

Alex Bălan

Încălzirea e esențială

Regula de aur: începe cu o încălzire. Mișcările de dinainte de antrenament te ajută să te dezmorțești, iar organismul tău poate să funcționeze optim. Știai că 5 minute de încălzire reduc semnificativ riscul degradării articulațiilor?

„Încălzirea trebuie să fie măcar 5 minute din antrenament. În acest timp, te duci cu pulsul la 110-120 de bătăi ale inimii pe minut, ca să eliberezi și lichid sinovial, cu rol de lubrifiere a articulațiilor. Fără lichidul ăsta, articulațiile se freacă una de alta. Ceea ce nu e deloc ok”, ne spune Alex.

Organizare înainte de orice

Organizarea, bate-o vina! Ca să obții rezultatele dorite e important să îți încadrezi antrenamentul în program încă înainte de începerea săptămânii.

„Duminică seara ar trebui să îți faci planul pentru restul săptămânii. Între job, întâlniri de birou și ieșitul în oraș cu prietenii trebuie să existe și un interval pentru sport. Măcar jumătate de oră de sport. Să notezi jumătatea de oră de sport în calendar și să o bifezi imediat ce ai terminat-o”, explică Alex Bălan

Nu te apuca de alergat, dacă vrei să slăbești

Dacă vrei să slăbești, atunci nu te apuca din prima de alergat. Sună contraintuitiv, așa e. Mușchii vor răspunde la efort și te vor ajuta la slăbit. În schimb, articulațiile se vor deteriora, dacă nu ai o greutate potrivită pentru alergare – și nu se vor repara.

„Poți să slăbești prin a mânca sănătos. După ce ajungi la greutatea potrivită, poți să te apuci de alergat. Ca sfat, cea mai bună variantă de a slăbi pentru o persoană care nu a făcut sport este ori înotul, ori mersul rapid pe jos”.

Alex Bălan, antrenor personal

Poți începe deja să pui în practică sfaturile din articol, cu ajutorul abonamentului 7card. Cu 7card ai acces la cea mai mare rețea de centre de relax&sport din România și sute de antrenamente online cu antrenori de top.

 
 

Urmărește-ne pe Google News